ŠKARIČIĆ PREUZIMA ZENTU

HDZ u Domu za starije uhljebljuje rashodovani kadar

Bionic
Reading

Ivan Škaričić, dugogodišnji omiški gradonačelnik i negdašnji saborski zastupnik HDZ-a, uskoro bi trebao postati ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti

Informacija, piše Slobodna Dalmacija, još uvijek nije službeno potvrđena, no i sam Škaričić neizravno je priznao kako stvari idu upravo u tom smjeru.

'Kad se to dogodi, onda ćete o tome biti obaviješteni',  kratko je kazao za Slobodnu Dalmaciju.

'Znači, istina je, preuzet ćete Dom na Zenti?

'Pa, moram i ja negdje raditi', dosta sam bio bez posla.

Ivan Škarićić je, podsjetimo, 2. lipnja dobio otkaz. U drugome krugu gradonačelničke utrke građani Omiša uručili su mu radnu knjižicu, da bi od tada, pa sve do 1. prosinca, primao zaštićenu dužnosničku plaću. I sad je došlo vrijeme za novo zaposlenje.

Kao nastavnik povijesti, koji je u struci zadnji put radio prije 20 godina, kada udžbenici povijesti ni blizu nisu nalikovali današnjima, teško da bi u kakvoj školi mogao naći posao a da pri tome ne izazove gnjev čitave regimente nezaposlenih povjesničara koji godinama čame na Zavodu za zapošljavanje. A opet, kako sam reče, mora i on od nečega živjeti.

Pokušao je stoga od svih prijatelja iz Županije splitsko-dalmatinske, a oni dokazano brinu o prijateljima, ishoditi kakvu funkciju. Ali, ne sinekuru, nego, dapače, odgovorno mjesto na kojemu bi se, kao 53-godišnjak u punoj snazi, mogao radom dokazivati, pa, zašto ne, i napredovati.

Ante Sanader, predsjednik županijskoga HDZ-a i stari Škaričićev stranački drug, naumio ga je postaviti za županijskoga pročelnika za školstvo, pogotovo jer tamo već godinama stoluje i mnogima u stranci zbog dugoga jezika na živce ide Zdravko Omrčen, no novi župan Zlatko Ževrnja stopirao je taj transfer.

'Čuli smo da nam za ravnatelja dolazi Škaričić i moram priznati da smo konsternirani. Dom odlično funkcionira, sa sadašnjom ravnateljicom, koja na Zentu nije došla po političkoj, nego prvenstveno po stručnoj liniji, i više smo nego zadovoljni, no članovi Upravnog vijeća su nam nekidan objasnili kako se tu ne može ništa napraviti, te kako je odluka o promjeni došla odozgo', kaže jedna djelatnica Doma.

Naredba ‘odozgo’ odnosi se, naravno, na Županiju, jer slovom zakona upravo županije upravljaju domovima za starije i nemoćne osobe. A to znači da i kadroviraju. Odnosno da im je sve dozvoljeno, pa i postaviti nastavnika povijesti za ravnatelja staračkoga doma.

Ravnateljicu Mildu Pancirov, diplomiranu pravnicu koja je na Zenti došla pred kraj već trećeg mandata, preko tajnice smo upoznali s temom o kojoj bismo voljeli porazgovarati, no, unatoč obećanju da će nam uzvratiti poziv, to se nije dogodilo. Prvo je bila na sastanku, a potom je jednostavno postala odsutna.