ZAKONSKI PRIJEDLOG

HDZ traži dopisno glasovanje

04.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon SDP-a na 'vlak' izmjena izbornog zakonodavstva ubacio se i HDZ. Već pripremaju svoj zakonski prijedlog s kojim bi uskoro trebali izaći u javnost, pri čemu neće odustati od drugačijeg uređivanja glasovanja dijaspore

Već ovoga tjedna na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na raspravi će se naći svi dosad podnijeti prijedlozi izmjena izbornog zakonodavstva. Članovi odbora tako će raspravljati o prijedlozima Natalije Martinčević, Hrvatskih laburista, SDP-a te skupine zastupnika – Jadranke Kosor, Gvozdena Flege i Josipa Kregara.

Toj skupini mogao bi se uskoro pridružiti i HDZ, koji također priprema svoj prijedlog zakona. Saborski klubovi zastupnika na nedavnom su Predsjedništvu Sabora dogovorili da će do 3. studenog dostaviti svoje prijedloge, međutim, Mlakar nam nije znao reći hoće li u tom roku i HDZ uputiti svoj prijedlog. 'To je bio samo načelan dogovor. Stvari koje mi želimo urediti su malo kompleksnije', kazao je Mlakar.

'Mi ćemo u svom prijedlogu insistirati na vraćanju prava glasa onima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, odnosno da se glasovanje dijaspore vrati kao što je bilo prije. Naravno, založit ćemo se i za uvođenje preferencijalnog glasovanja na parlamentarnim izborima', kaže za tportal HDZ-ov Davorin Mlakar. Naime, prema aktualnom zakonu dijaspora u Saboru ima osigurana fiksna tri zastupnika, a birači van granica Hrvatske mogu glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Hoće li se HDZ odlučiti za princip preferencijalnog glasovanja kao što je bilo na europskim izborima, odnosno za jedan preferencijalni glas i prag od 10 posto, još nije jasno.

'Mi smo za sustavno rješenje. Jesmo za preferencijalno glasovanje, ali morat će se odrediti što će biti za zamjenama zastupnika u slučaju preferencijalnog glasovanja, hoće li se raditi o jednom ili više preferencijalnih glasova, što s registrom birača…' pobrojao je Mlakar.

HDZ će najvjerojatnije predložiti, kaže nam Mlakar, i dopisno glasovanje, no sve pod uvjetom da se 'vrati pravo glasa onima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj'.

Iako je dobar dio stranaka prije HDZ-a izašao sa svojim prijedlozima, Mlakar kaže da se oni 'kite tuđim perjem i guraju tko će prvi uvesti preferencijalno glasovanje, sada kada su vidjeli da građani to podržavaju'.

'Mi smo prvi uveli preferencijalno glasovanje na izborima za Europski parlament. Međutim, nije dovoljno da se jedan članak promijeni, nego treba razmisliti o sveobuhvatnoj izmjeni', kaže Mlakar.

Podsjetimo, posljednji prijedlog u saborsku proceduru uputio je SDP,koji predlaže jedan preferencijalni glas s pragom od 10 posto, kao štoje to na izborima za Europski parlament. Uz to, u SDP-u predlažu ukidanjenositelja liste te odredbu po kojoj bi se izborna lista na kojoj jemanje od 40 posto žena smatrala nevažećom.