KRIZA VLASTI

HDZ raskinuo koaliciju s Kerumom u županiji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2010 19:35
  • Objavljeno 10.09.2010 u 19:35
hgs_kerum3-250909

hgs_kerum3-250909

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkić

Splitsko-dalmatinski odbor HDZ-a danas je objavio raskid koalicije u županijskoj skupštini s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) predsjednika Željka Keruma te pokretanje postupka za smjenu predsjednika županijske skupštine Petroslava Sapunara (HGS)

'Koalicijski partneri HDZ, HSS i HSLS bili proteklih su godinu dana u županijskoj skupštini koalirali s HGS-om, ali od danas više nismo u koaliciji jer HGS krši dogovore i koalira sa SDP-om', izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik splitsko-dalmatinskog odbora HDZ-a Kruno Peronja. Kako je rekao, jednogodišnja koalicija s HGS-om teško funkcionirala te je županijski HDZ jednoglasno odlučio da više neće dopuštati ponašanje HGS-a koje je, kako je rekao, nasilno i mimo dogovora.

Objašnjavajući razloge za pokretanje postupka razrješenja Petroslava Sapunara(HGS) s dužnosti predsjednika županijske skupštine, Peronja je izjavio da je on 'kršio statut i poslovnik o radu skupštine te nije poštivao zakonitost i propise'. Naglasio je kako je po zakonu od trenutka pokretanja tog postupka najkasnije u roku od 30 dana trebao uvrstiti u dnevni red zahtjev za razrješenje. Po njegovu tumačenju novi predsjednik trebao bi biti izabran iz koalicije HDZ-HSS-HSLSjerima 19 vijećnika - najviše od ikoje druge političke skupine u skupštini s ukupno 51 vijećnikom.

Na novinarske upite rekao je kako je u koalicijskim odnosima HDZ-a i HGS-a 'kap prelila čašu' na sjednici skupštine potkraj srpnja kad je HGS prihvatio prijedlog kluba vijećnika SDP-a da se donese odluka po kojoj se župana Antu Sanadera (HDZ) "razvlastilo" na posve drukčiji način nego je to učinjeno u gradu Splitu gdje je gradonačelnik Željko Kerum (HGS)

'Splitski gradonačelnik je predsjednik skupština trgovačkih društava u gradskom vlasništvu, a tako je bio i župan u trgovačkim društvima u županijskom vlasništvu sve do sjednice županijske skupštine 30. srpnja', kazao je Peronja. HGS i SDP su, na prijedlog SDP-a, donijeli odluku da predsjednik skupština društava u županijskom vlasništvu više ne bude župan, nego predstavnici koje će imenovati skupština. Peronja je dodao je kako je u više drugih slučajeva, unatoč dogovorima s HDZ-ovim vijećnicima, HGS koalirao sa SDP-om.

HGS u skupštini ima 15 vijećnika
, a SDP s koalicijskim partnerima HNS-om i HSU-om 14

Župan Sanader je zamjerio predsjedniku HGS-a i gradonačelniku Kerumu na izjavama u medijima kako ga se premijerka Jadranka Kosor plaši te da vlada ne ulaže u Split.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi