KAMPANJA U JEKU

HDZ protiv privatizacije zdravstva, gradit će nacionalnu dječju bolnicu

29.08.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Nema privatizacije zdravstva, poručili su kandidat na listi HDZ-a Drago Prgomet i HDZ-ov ministar zdravlja u ostavci Dario Nakić predstavljajući s ravnateljem HZZO-a Fedorom Dorčićem HDZ-ov zdravstveni program na konferenciji za medije u stranačkoj središnjici u Zagrebu, a najavili su i izgradnju nacionalne dječje bolnice u metropoli

'Već radimo na ostvarenju i realizaciji projekta nacionalne dječje bolnice u Zagrebu - našli smo i sredstva dijelom iz europskih fondova, a u izradi je medicinski plan za ono što će ona sadržavati', najavio je Nakić predstavljajući zdravstveni program HDZ-a u stranačkoj središnjici.

Nema privatizacije zdravstva. Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu Hrvatske, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio. Dakle, nema ni riječi o onome što nam se predbacuje o amerikanizaciji zdravstva. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost koja mora biti dostupna svim građanima', poručio je stranački mu kolega Drago Prgomet

Nakić je najavio 'unapređenje kvalitete zdravstvenog sustava' te da će se 'kroz reformu bolničkog sustava raditi na povećanju kvalitete i opremljenosti bolnica'. 'Već smo nabavili novih 15 CT-a', podsjetio je ministar zdravlja u ostavci i naglasio da će 'kvalitetna oprema omogućiti da se pacijente kvalitetno liječi'.

'Razvijat ćemo funkcionalnu povezanost ustanova da spriječimo lutanje pacijenata. Poboljšat ćemo i rad hitne medicinske službe te mogućnost upotrebe brodova za hitnu službu. U tijeku je izrada studije održivosti, a financirat će se iz sredstava EU-a', najavio je Nakić.

'Zdravstveno osiguranje neće poskupjeti'

Ministar zdravlja u ostavci poručio je i da 'neće poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje'. Nakon što je bio jedan od onih koji je zagovarao poskupljenje, sada je kazao kako je 'u međuvremenu došlo do novog gospodarskog rasta i neće biti potrebe za poskupljenjem'.

Neće biti ni naplate u hitnom prijemu, izričito je istaknuo Prgomet, podsjetivši da je država dužna osigurati pacijentima hitnu medicinsku pomoć na razini primarne zdravstvene zaštite, a Nakić je poručio: 'Štitit ćemo solidarnost i dostupnost usluge našim građanima.'

Hrvatski zdravstveni sustav ostat će solidaran i neće biti poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu se razmišljalo zbog naslijeđenih dugova prethodne Vlade u visini od 2,9 milijardi kuna, podsjetio je ministar u ostavci te najavio nastavak funkcionalnog povezivanja malih bolnica s većima te administrativno rasterećenje i smanjenje standardnog broja pacijenata po liječniku obiteljske medicine s 2.000 na 1.500 pacijenata.

Što donosi digitalizacija zdravstvenog sustava?

U planu je i nastavak rada na digitalizaciji zdravstvenog sustava, a ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić je kao prvi korak naveo puštanje u probni rad e-kartona 1. rujna te pokretanje e-portala, putem kojega će 'povezati liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i pacijente'.

'U prvoj fazi to ćemo omogućiti za 1,2 milijuna stanovnika, a cilj je rasterećenje pacijenata od čekanja i liječnika od prevelikog administriranja', rekao je Dorčić i kao sljedeći korak naveo izradu središnjeg kalendara naručivanja za sve bolnice, koji bi pacijentima trebao omogućiti transparentan uvid u liste čekanja, a onemogućiti dupliciranje narudžbi.

Ustvrdio je i da će središnji kalendar ujedno demantirati duljinu listi čekanja na dijagnostičke pretrage i preglede, na kojima je sada 800.000 narudžbi. Naime, Dorčić tvrdi kako se u većini radi o unaprijed dogovorenim pregledima, a stvarne liste čekanja iznose tek od 10 do 20 posto tog broja.