NE VIDE NIŠTA SPORNO

HDZ protiv ćirilice u Vukovaru, ali ne i u Udbini

20.08.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Kada je prije nekoliko dana premijer Zoran Milanović rekao da Vlada RH ne odustaje od uvođenja ćirilice u Vukovar, s obzirom na prijašnje izjave i najave iz vrha države, to nikoga nije iznenadilo. Međutim, informacija iz Udbine da je HDZ podržao uvođenje ćirilice u tome mjestu dovela je do brojnih komentara u Vukovaru, piše Večernji list

Vukovarci, piše Večernji list, podsjećaju na izjave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka od prije nekoliko mjeseci kada je tijekom posjeta Vukovaru rekao izričito 'ne' uvođenju ćirilice, da bi danas stranka sasvim drukčije radila. Podržavali su Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, no viši interesi politike vrlo su često u suprotnosti s prije danim obećanjima.

'Slučaj iz Udbine samo pokazuje koliko je HDZ bio licemjeran i dvoličan kada je riječ o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Slučaj iz Udbine najbolje pokazuje da bi ćirilica još od 2009. godine bila u Vukovaru da je HDZ na vlasti. Oni jedno rade u Vukovaru, a drugo u mjestima gdje su sa SDSS-om u koaliciji', rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo dodajući da su, zbog svojih interesa, zaveli i dio branitelja. Tvrdi i da lokalni HDZ iz Udbine sigurno jednu takvu odluku nije mogao donijeti bez odobrenja iz Zagreba, što samo potvrđuje njegove riječi.

U isto vrijeme u vukovarskom HDZ-u ne vide nikakav problem zbog slučaja u Udbini.

'Naša odluka je nedvojbena i glasi 'ne' ćirilici u Vukovaru iz svima nama jako dobro poznatih razloga. To je stav Gradskog odbora, takav stav je u Vukovaru izrekao i predsjednik stranke Tomislav Karamarko i mi od toga nećemo odustati. Kada je riječ o Udbini, tu ja ne mogu ništa reći. To nije u mojoj ingerenciji', rekao je predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna
Iako nije više toliko prisutan u javnosti, sva događanja budno se prate i u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

'Stožer ne može komentirati političku odluku HDZ-a. Ako je ona donesena radi dobrih odnosa većinskog i manjinskog naroda, mi to pozdravljamo. Kada je Vukovar u pitanju, očekujemo da budu vjerodostojni. Stožer je i dalje ustrajan u tome da Vukovar bude proglašen mjestom od posebnog pijeteta, što bi spriječilo uvođenje ćirilice', rekao je Vlado Iljkić, koji je u Stožeru zadužen za pravna i temeljna pitanja.