OPTUŽNO VIJEĆE POTVRDILO FIMI MEDIJU

HDZ-ovi odvjetnici: Oljuštit ćemo optužnicu na sudu!

10.02.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u aferi Fimi media. Jedanaest fizičkih i pravnih osoba, među kojima su Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, ali i cijeli HDZ, sudsku bitku započinju za nešto više od mjesec dana

Suđenje za jednu od najopširnijih korupcijskih afera u hrvatskoj povijesti donosi još jedan presedan: Fimi media je prvi slučaj u kojemu će se na optuženičkoj klupi naći i jedna politička stranka. U ovom slučaju, to je HDZ.

Nakon raskida suradnje s odvjetnikom Vladimirom Gredeljom, HDZ brani odvjetnički ured Penić-Budin. Odvjetnik Tomislav Penić, nakon potvrđivanja optužnice, novinarima je rekao da ne misli da će obrana HDZ-a biti posebno težak posao: 'Neće biti teško, bit će izazovno i složeno jer je predmet obilan i naravno da svim sudionicima u ovoj priči neće biti lako iščitati preko 40.000 stranica. Bit će s jedne strane teško, a s druge jedan veliki profesionalni, osobni i svaki drugi izazov u kojemu ćemo dati doista sve od sebe da pokušamo teze optužnice rušiti onim tezama kojima mi raspolažemo', rekao je Penić.

Drugi HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin tvrdi da se USKOK uopće nije bavio internim aktima političke stranke: 'Pročitati akte značilo bi vidjeti tko je odgovorna osoba. To je vuklo grešku za greškom. Napravili su nekoliko grešaka, nisu utvrdili ni interes niti ga doveli u vezu s troškovima. Evidentno je da ti troškovi nemaju veze sa strankom i potom još nisu utvrđivali sredstva odgovorne osobe. Dakle, po našem mišljenju, mi smo danas tvrdo iznijeli devet ozbiljnih argumenata za koje držimo da će jedan po jedan polako ljuštiti optužnicu.'

Budin tvrdi da je USKOK-va optužnica manjkava 'u samom pristupu'. 'Greška koja se potkrala svodi se na to da su poistovjetili trgovačko društvo, i to onog najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom, s političkom strankom gdje je vlasnička struktura praktički 220.000 članova. To u svakom slučaju nije isto', rekao je Budin.

Na Optužno vijeće danas nije došao nijedan optuženik jer, kako je rekla odvjetnica prvooptuženog Ive Sanadera Jadranka Sloković, to nije bilo potrebno budući da se optuženici nisu morali izjašnjavati o krivnji. 

Sloković je rekla i da je potvrda optužnice na sudu nije nimalo iznenadila: 'Nisam još javila Ivi Sanaderu vijest o potvrdi optužnice jer ta novost ionako nije jako bitna', rekla je odvjetnica na izlasku sa suda. Ni odvjetnici HDZ-a nisu se žurili predsjednici stranke Jadranki Kosor javiti odluku suda koja HDZ smješta na optuženičku klupu.

Datum pripremnog ročišta za suđenje u aferi Fimi media još nije poznat jer, kako je rekla Sloković, još nije imenovano sudsko vijeće koje će voditi postupak. 'S obzirom na to da se radi o vrlo obilnom spisu, smatramo da će za mjesec, mjesec i pol, vijeće sazvati prvu sjednicu pripremnog ročišta', kaže Sloković.