DRŽALI STRANU VLADI

HDZ-ovci protestno napustili sjednicu Odbora za medije

18.05.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Iako se na današnjoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije mirno trebalo raspraviti Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu, pozornost s rasprave o temi skrenuli su HDZ-ovi članovi Odbora, koji su usred sjednice napustili dvoranu

HDZ-ovcima je zasmetalo što je predsjednik Odbora za medije Nenad Stazić inzistirao da se rasprava održi, iako je preporuka Vlade da se Izvješće povuče kako bi ga se dopunilo i ispravile uočene manjkavosti. Vlada je u svom mišljenju ocijenila upitnim stav Agencije za zaštitu osobnih podataka da svaki zahtjev, pa i odgovore na pitanja neukih stranaka, smatra pravom na pristup informacijama koje treba uvrstiti u izvješće. Osim toga, Vlada je zamjerila što se u Izvješću tvrdi da ministarstva poljoprivrede i kulture nisu dostavila Agenciji izvješća o provedbi zakona, iako su to učinila.

Međutim, Stazića takav stav Vlade nije omeo u provođenju rasprave, te je oporbenim članovima Odbora davao riječ da mogu raspravljati, zbog čega su u jednom trenutku HDZ-ovi članovi napustili sjednicu.

Ipak, prije nego što su HDZ-ovci napustili sjednicu, Odbor je upravo zahvaljujući njihovim glasovima podržao izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, dok je oporba bila protiv. Kao razlog nedavanja podrške naveli su da se radi samo o kozmetičkim izmjenama, koje su uslijedile jer je prethodnu verziju Zakona ukinuo Ustavni sud. Naime, prethodne izmjene donesene su sa 73 umjesto potrebnih najmanje 77 glasova (natpolovična većina), koliko je potrebno za donošenje tzv. organskih zakona, odnosno onih koji zadiru u ljudska prava.

Oporba je Vladi zamjerila što prilikom novih izmjena zakona nije iskoristila priliku da poboljša zakonski tekst i osigura dostupnost informacija javnosti. Predsjednik Odbora, SDP-ov Nenad Stazić kazao je da vladajući ne odgovaraju na pitanja zastupnika, zapitavši se pritom što onda može javnost očekivati.

'Vlada nije odgovorila na zastupničko pitanje koliko je novca poreznih obveznika potrošila za odvjetničke usluge, proglašavajući te podatke poslovnom tajnom. Ministarstva nisu odgovorila Željku Jovanoviću na pitanje jesu li i u kojem iznosu poslovala s Fimi medijom', kazao je Stazić, podsjetivši pritom i na primjer kada je bivši premijer Ivo Sanader SDP-ovcu Marinu Jurjeviću na pitanje koliko je novca nestalo u Brodosplitu 'odgovorio da zna tko mu je baba, a cijeli HDZ mu je zapljeskao'.

'Druge opanjkavate da koče put u EU, a radite ovakve stvari', zaključio je Stazić.