BURNO NA GRADSKOM VIJEĆU SPLITA

HDZ-ovci izdramatizirali izbor članova NO Hajduka

16.07.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Splitski Hajduk u subotu će definitivno dobiti novi Nadzorni odbor: nakon što su članovi kluba prije dva tjedna demokratskim izborima odabrali sedam kandidata, u četvrtak ujutro ih je nakon trosatne rasprave potvrdilo Gradsko vijeće

Iako je u početku izgledalo da će prijedlog proći glatko, stvar se zakomplicirala nakon što je nezavisni vijećnik Igor Boraska citirao izvještaj povjerenstva za praćenje provedbe izbora, u kojemu, između ostalog, stoji da neki kandidati nisu na vrijeme dostavili svoj životopis, pa su bili pozvani da upotpune dokumentaciju. Među odabranima su dvojica takvih - Ljubo Pavasović Visković i Ante Šalinović
Vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera potom su nekoliko sati inzistirali da se radi o nepravilnosti i nezakonitosti, premda su cijelo vrijeme naglašavali da ne žele rušiti projekt 'Naš Hajduk', dok su ih iz vladajuće koalicije optuživali da rade upravo to.

'Dogodilo nam se da netko zadovoljava sve uvjete, ali nije imao jedan papir, pa smao jednoglasno odlučili da se kroz postupak prigovora to može ispraviti', objašnjavao je predsjednik povjerenstva Tomislav Alujević Grgas. U istom tijelu sjedio je i HDZ-ov vijećnik Tomislav Gojo, koji nije imao prigovor na ovu odluku niti je po završetku natječaja i izbora ijedan kandidat uložio žalbu.

'Nemate pravo tako odlučivati, ono što vrijedi za ostale građane, očito ne vrijedi za odvjetnike', bjesnila je Ljubica Vrdoljak (HDZ), dok je najžešći bilo Luka Podrug (HČSP). On se naknadno pojavio na sjednici i izjavio da se u Hajduk 'staljinističkim metodama želi instalirati razne Budimire Lončare i Pavasović Viskoviće', a tradicionalno se obrušio na novinare i 'Slobodanovu Dalmaciju', kako od milja naziva splitski dnevni list.

'Normalna praksa na europskim natječajima je da se naknadno može dostaviti papir koji nedostaje i i to je u redu ako je omogućeno svima, a očito jest', kazala je nezavisna vijećnica Daša Dragnić

'Naš Hajduk pokazao se kao dobar projekt i treba zahvaliti članovima prošlog nadzornog odbora jer su stabilizirali klub i došli do toga da ima više prihode od svih ostalih klubova u državi. Ljudi koji vode ovu udrugu, njeni volonteri, pokazali su kako se voli Hajduk i Hrvatska', kazao je Srđan Gjurković (HNS).

SDP-ov Gojko Čepo otkrio je da je pomalo razočaran odazivom članova na neposredne izbore, ali i ustvrdio da bi bilo zanimljivo promatrati koliko bi građana glasovalo za gradonačelnika ili Gradsko vijeće ukoliko bi to pravo morali platiti stotinu kuna godišnje. Kao najveće postignuće projekta Naš Hajduk naveo je definitivnu depolitizaciju splitskog kluba.

Potom je uslijedilo pravno nadmudrivanje, da bi se ipak pronašlo rješenje kako bi se izbjegle sve moguće nedoumice: gradonačelnik Ivo Baldasar najprije je predložio da se povjerenstvu i Našem Hajduku formalno oduzme mandat za predlaganje članova NO-a, potom da on formalno predloži nove članove koje će imenovati Gradsko vijeće. To je i usvojeno, pa je nakon svega Baldasar predložio svih sedam kandidata izabranih na izborima i oni su potvrđeni sa 17 glasova za, bez glasova protiv i s devet uzdržanih glasova HDZ-ove koalicije.

U subotu, na skupštini Hajduka, u vodstvo kluba ulaze Ljubo Pavasović Visković, Denis Kosor, Nikica Krnić, Slaven Marasović, Ante Šalinović, Guste Santini i Anthony Marinov