CROBAROMETAR

HDZ-ova koalicija pretekla vladajuću

25.04.2014 u 19:29

Bionic
Reading

Koalicija okupljena oko HDZ-a prvi put od silaska s vlasti preuzela je vodstvo pred vladajućom Kukuriku koalicijom, pokazuju rezultati redovitog istraživanja Crobarometra koje provodi Ipsos Puls za Novu TV

HDZ-ova koalicija uživa potporu 25,1 posto birača, dok SDP-ovu vladajuću koaliciju podupire svega 23,7 posto. SDP je i dalje u slobodnom padu te je u posljednjih 30 dana izgubio dvostruko više nego što je HDZ dobio. Hit stranka ORaH bi, da su danas parlamentarni izbori, osvojila 10,2 posto, a Laburisti 10 posto. Savez za Hrvatsku osvaja 6,1 posto, a Nacionalni forum 4,5 posto. Lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića imala bi četiri posto. Kada se promatraju stranke samostalno, HDZ je drugi mjesec za redom ispred SDP-a. Razlika je unutar statističke pogreške, HDZ podupire 19,8, a SDP 19,7 posto birača.

OraH je postao treća politička opcija i stranka koja jedina posljednjih mjeseci ima stalan rast. Trenutačno uživa potporu 10,8 posto birača. Laburisti su tako nakon nekoliko godina skinuti s trećeg mjesta i imaju 8,8 posto birača. HDSSB je na tri posto, Bandićeva lista na 2,8 posto, HSS 2,6, HSP 2,1, a HSP Ruže Tomašić na dva posto kao i Hrast i Nacionalni forum. BUZ ima 1,6 posto, a mlađi partner u vladajućoj koaliciji HNS je na 1,5 posto. To je narodnjacima najlošiji rezultat posljednjih godina.

HSU ima 1,5 posto potpore, Hrvatska zora 1,4 posto, Grubišićeva lista 1,3, a HSLS 1,2 posto. IDS je na 0,8, a SDSS na 0,4 posto. Zanimljivo je da opada popularnost i predsjedniku Ivi Josipoviću, njegov rad u ovom trenutku podupire 68 posto birača. Nije dramatično, no trend je u laganom padu. Mirela Holy je i dalje druga političarka, ali i ona s blagim padom i mjesec završava sa 63 posto potpore. Zoran Milanović je sad pri dnu s 25 posto, slijedi Tomislav Karamarko sa 16 posto i na začelju je Vladimir Šišljagić sa 16 posto potpore.

Mirela Holy je najpopularnija među biračima SDP-a i podupire je 97 posto birača te stranke. Slijedi Ivo Josipović s 96 posto potpore, a zatim Josip Leko s 80 posto potpore. Vesna Pusić popravila je rejting među biračima SDP-a i sada je podupire 78 posto birača, a Zoran Milanović je tamo gdje je i bio s potporom od 71 posto birača stranke koju vodi.

S druge strane, Ruža Tomašić je najpopularnija među biračima HDZ-a i uz nju je 73 posto birača. Odmah iza Tomislava Karamarka kojega podupire 69 posto birača, jer i on je značajno popravio potporu u stranci. Zatim je među HDZ-ovcima i dalje popularan Ivo Josipović sa 65 posto te na kraju Mirela Holy sa 59 posto. Hrvatska i dalje ide u lošem smjeru, to misli 77 posto birača, a njih 16 posto misli suprotno. Samo 55 posto birača SDP-a misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a 86 posto HDZ-ovaca misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Vladinu politiku podupire tek 19 posto birača, a protiv Vladinih mjera je 73 posto građana.