hrejting

HDZ-ov župan završio iza rešetaka, stranci porastao rejting

20.03.2023 u 20:42

Bionic
Reading

Hrvatska je sve bliže tzv. superizbornoj godini u kojoj nas očekuju i europski i parlamentarni i predsjednički izbori. Zato su istraživanja popularnosti političkim akterima sve dragocjenija, a među njima je i HRejting. Anketa se provodi na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54% i pouzdanost od 95%. Podaci su prikupljeni od 14. do 17. ožujka

U dane kada se provodila anketa, glavni događaj u svim medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati. Ali to, pokazuje HRejting, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijelo, pa im je stranka ostala nedodirljiva na vodećoj poziciji, objavljeno je u Dnevniku HRT-a.

Štoviše, HDZ u odnosu na anketu prije ove, malo (+0,35%), ali ipak raste. Trenutačno je na 26,1%. To je 10% više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8% (+0,13%).

Iako je broj neodlučnih birača pao za 2,71%, što je pozitivan trend, oni su ipak treća politička snaga u zemlji, snaga koja bi sa svojih 15,4% i te kako mogla odrediti relativnog izbornog pobjednika. Treća je stranačka snaga platforma Možemo!. Želi li zadržati tu poziciju, njihovo će prekjučer izabrano novo vodstvo morati dobro promisliti što i kako dalje. Jer Možemo! (9,8%) je jedina od opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95%). Koliko Možemo! pada, približno toliko Most (9,3%) raste (+0,83%), pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.

Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji - Domovinskom pokretu (+1,33%), pa je sada na 6,8% potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag. Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38%) i sada je na 3,4%.

U prošloj anketi bile su dvije: bivši Živi zid, a sad Ključ Hrvatske, i stranka pokojnog Milana Bandića. Nedavnim izbacivanjem zastupnika Hrelje iz HSU-a, i ta je stranka izgubila status parlamentarne. No kod birača gotovo isto kotiraju ove tri stranke bez saborskog mandata i onih 10 s mandatom.

Nijedna od njih nikada ga ne bi osvojila da je Hrvatska jedna izborna jedinica u kojoj su predizborne koalicije zabranjene. Popularnost im je daleko ispod razine statističke pogreške naše ankete: Radnička fronta s 1,6%; Fokus i HSS s 1,2%; Socijaldemokrate, trenutačno nabrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%.

Još manje od toga - 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti. Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto.

  • +5
Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric