i u saboru o čistoći

HDZ-ov Katičić: 'Bojim se da idemo prema napuljskom scenariju! Disfunkcionalno postupanje Možemo i SDP-a dovelo je do štrajka'

25.01.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Krunoslav Katičić ustvrdio je u srijedu da je disfunkcionalno postupanje dviju stranka u Zagrebu, Možemo i SDP, dovelo do štrajka radnika Čistoće.

„Prvi put imamo štrajk komunalnih aktivnosti i bojim se da idemo prema napuljskom scenariju. Čini se da se radi o licemjernom postupanju disfunkcionalnih dviju stranaka, koje raznim partikularnim načinima dovode ljude na rukovodeća mjesta”, kazao je Katičić u Hrvatskom saboru u slobodnom govoru osvrnuvši se na štrajk radnika Čistoće.

„Aktivističko - populistička platforma Možemo uz blagoslov SDP-a u Zagrebu je na silu uvela novi način naplate komunalnog otpada, a osim boje vrećica ništa se nije promijenilo", dodao je Katičić i poručio kako bi gore od njihove nesposobnosti bilo da se nastavi njihov aktivizam i populizam na štetu građana Zagreba.

Saborska zastupnica Andreja Marić u ime Kluba SDP-a kritizirala je u slobodnom govori stanje u sustavu hitne medicinske pomoći te za izostanak reformi osim ministra zdravstva Vilija Beroša prozvala i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grbu-Bujević.

„Osim na Berošu, golema odgovornost za sustav hitne medicinske pomoći leži na ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Maji Grbi-Bujević, ravnateljici i saborskoj zastupnici koje se odriču i vlastiti zaposlenici u hitnoj medicinskoj pomoći”, kazala je Marić .

Izgubila je povjerenje, poštovanje i kredibilitet djelatnika hitne pomoći, koji traže njenu ostavku smatrajući je utegom za hitnu medicinsku pomoć, no ona je preživjela nekoliko vlada za redom, a sustav i dalje grca u problemima”, dodala je zastupnica.

Poručila je da građani i djelatnici na svim razinama zdravstvenog sustava zaslužuju bolji, kvalitetniji i efikasniji zdravstveni sustav i sposobnije ljude koji njima upravljaju.

  • +15
Sabor raspravlja o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) ukazala je na probleme s kojima se suočavaju roditelji slabijeg imovnog stanja pri ostvarivanju prava na dječji doplatak.

Minimalna plaća kontinuirano raste, a osnovica za dječji doplatak ostaje ista pa roditelji sa minimalnom plaćom gube pravo na dječji doplatak , pojasnila je.

Jeckov je apelirala da se što prije pristupi izmjenama Zakona o doplatku za djecu kako bi se korigirao sustav dječjih doplataka, odnosno spustio dohodovni prag i povećao doplatak.