od 1. 1. 2024.

HDZ-ov Mislav Herman: 'Jedino Zagrepčani ostaju uskraćeni za povećanje plaća'

08.11.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman ustvrdio je u srijedu da će "jedino Zagrepčani" ostati uskraćeni za povećanje neto plaća od 1. siječnja 2024. te dodao da će HDZ, kad preuzme vlast u Zagrebu, povećati plaće

"Gradonačelnik Tomislav Tomašević i dalje ne odustaje od maksimalnih stopa poreza na dohodak u Zagrebu od 1. siječnja 2024. i s tim stavom je zapravo ostao u potpunosti usamljen u čitavoj Hrvatskoj. U onome trenutku kada mi preuzmemo odgovornost za vođenje Grada Zagreba, na prvoj sjednici Gradske skupštine, mi ćemo smanjiti stope poreza na dohodak i povećati Zagrepčanima plaće", istaknuo je Herman.

Na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a, uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, Zagrepčanima je poručio da se "malo strpe".

Herman je također rekao da je "u posljednjih pet godina Grad Zagreb imao najveći porast prihoda u čitavoj Hrvatskoj, a jedini postavlja maksimalnu stopu poreza na dohodak". Od 2017. do 2022. taj porast je bio gotovo 240 milijuna eura, u samo jednoj godini 2021./2022. 130 milijuna eura, a u samo prvih šest mjeseci ove godine gotovo 70 milijuna eura.

"Politika upravljanja proračunom Grada Zagreba kojom se povećava porezna presija ne samo građanima, nego i našim obrtnicima i ugostiteljima destimulira bilo kakvu potrošnju, ne potiče poduzetništvo nego dapače tjera poduzetništvo izvan Zagreba", rekao je Herman.

O polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna Grada Zagreba, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine, Herman kaže da se "friziraju brojke", da izvješće nije realno i ne ukazuje na nikakav suficit nego na manjak od 69,2 milijuna eura koji će "postati jasan" prilikom konačnog izvješća za 2023. i taj će se minus, kaže, prebaciti i na iduća proračunska razdoblja, prvenstveno na 2024.

"Tim prijedlogom izvješća pokušava se podmiriti negativno neto financiranje od gotovo 73 milijuna eura s takozvanom pozitivnom razlikom između prihoda i rashoda od 160 milijuna eura, što nas dovodi ponovno do fiktivnoga plusa odnosno fiktivnoga suficita gradskoga proračuna od 80 milijuna eura", tvrdi Herman.

Po njemu, deficit bi bio daleko veći da Vlada nije osigurala izrazito pozitivno poslovno okruženje u Zagrebu, odnosno novi rast prihoda od poreza i prireza na dohodak od 18,63 posto ili dodatnih 68,3 milijuna eura. Na kraju ove godine taj iznos će biti veći od 136 milijuna eura novoga financijskog kapitala Zagrebu od strane države, rekao je Herman te upitao gradonačelnika Tomaševića čemu onda maksimalne stope poreza na dohodak.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'