POKRENUTA ISTRAGA

HDZ-ov gradonačelnik Gospića 'sredio' dekanu duplu plaću

27.10.2014 u 22:37

Bionic
Reading

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv gospićkoga gradonačelnika i čelnika gradskog HDZ-a Petra Krmpotića zbog sumnje da je s još dvoje osumnjičenih nezakonito i na štetu gospičkoga Veleučilišta 'sredio' dodatak na plaću tadašnjem dekanu tog veleučilišta i aktualnom čelniku otočačkoga HDZ-a Branislavu Šitiću

Ne navodeći njihova imena, karlovačko županijsko tužiteljstvo izvijestilo je da četiri osobe tereti za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo.

Nikola Maras, aktualni predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta 'Nikola Tesla', ujedno i SDP-ov vijećnik u Gradskome vijeću, potvrdio je danas Hini da se istraga odnosi na Petra Krmpotića, gradonačelnika Gospića i predsjednika gradskog HDZ-a, te na na Branislava Šitića, bivšeg dekana Veleučilišta i bivšeg ravnatelja Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, koji je sada predsjednik HDZ-ova Gradskog odbora u Otočcu.

Preostalo dvoje osumnjičenika su Mehmed Alijagić, prodekan za financije i član Upravnog vijeća Veleučilišta, te voditeljica računovodstva i bivša članica Upravnoga vijeća Slavica Netahli.

Rješenjem o pokretanju istrage, Krmpotića, Alijagića i Netahli tereti se da su dekanu Šitiću u prosincu 2011., na njegov zahtjev i na teret Veleučilišta, odobrili isplatu razlike do pune dekanske plaće iako su znali da je on na Veleučilištu u tzv. kumulativnom radnom odnosu.

Naime, dekan je kao ravnatelj Nacionalnog parka primao 80-posto plaće, a za obavljanje poslova dekana u Gospiću imao je pravo na preostalih 20 posto. Takvu je plaću primao do ožujka 2013.

Tužiteljstvo u rješenju navodi da je dekan, uz to što je u Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima primao 80 posto ravnateljske plaće, na Veleučilištu primao još 22.000 kuna bruto plaće na mjesec.

Ličko-senjska Policijska uprava objavila je prije kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da je 46-godišnji predsjednik Upravnog vijeća omogućio 48-godišnjem dekanu nezakonito stjecanje imovinske koristi od najmanje 115 tisuća kuna. Taj je novac, naveli su u policiji, isplaćen na temelju nezakonitog ugovora o radu i odluke o plaći, u čemu su mu navodno pomagali 62-godišnjak i 38-godišnjakinja kao članovi Upravnog vijeća.