U DALMACIJI RAZLIKA JOŠ VEĆA

HDZ osvojio ukupno 502.049 glasova, SDP 449.977

Bionic
Reading

HDZ se definitivno vratio u igru. Nakon iznenađujuće pobjede na izborima za Europski parlament, Tomislav Karamarko sa svojim je blokom desnog centra na lokalnim izborima osvojio ukupno 52 tisuće više glasova od SDP-ove lijeve koalicije

Prema podršci birača stranačkim listama za županijske skupštine – podršci koju politološka znanost drži najrelevantnijom za detektiranje stvarnog odnosa

Tko će gradonačelnički mandat tražiti u drugom krugu?

snaga političkih aktera u zemlji – HDZ je s partnerima u 20 županija i Gradu Zagrebu osvojio nešto više od pola milijuna glasova (točnije 502.049), dok su SDP i njegovi saveznici osvojili 449.977 glasova.

U Dalmaciji ta je razlika još veća. U četirima dalmatinskim županijama Karamarkov blok ukupno je dobio dvostruko više glasova od Milanovićeva: 143.932 prema 69.473. To je ujedno i najlošiji SDP-ov izborni skor u Dalmaciji u posljednja tri izborna ciklusa.

U vrijeme Ivice Račana 2005. godine SDP je u četirima najjužnijim županijama osvojio 85.416 glasova i ozbiljno puhao za vrat HDZ-u, koji je tada imao podršku 110.960 birača. Četiri godine kasnije, SDP je počeo lagano kliziti prema dolje, osvojivši 84.155 glasova, dok je Sanaderov HDZ te 2009. skočio na rekordnih 158.875 glasova. Na nedjeljnim izborima socijaldemokrati i njihovi partneri dobili su čak 14.682 glasa manje nego prije četiri godine, i to ponajviše zahvaljujući podbačaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Sve ostale sredine u Dalmaciji bilježe nešto veći broj glasova za SDP nego 2009. godine: u Zadarskoj županiji SDP je tada osvojio 13.658, a danas ima 15.646 glasova, u Šibensko-kninskoj je prije četiri godine dobio 7764 glasa, a u nedjelju su osvojili 9642, dok su u Dubrovačko-neretvanskoj socijaldemokrati imali 13.273, a sada su dobili 15.593 glasa, piše Slobodna Dalmacija

S druge strane, u Splitsko-dalmatinskoj županiji SDP-ova koalicijska lista koju je predvodio Damir Krstinić dobila je 50 posto manje glasova nego ona Veljana Radojkovića prije četiri godine: tek 30.580 glasova u odnosu na 47.712 glasa iz 2009. godine. Dio lijevih birača očito je podržao listu don Ivana Grubišića, koja je u najvećoj dalmatinskoj županiji ukupno osvojila 28.735 glasova, a dio je, razočaran politikom Milanovićeve Vlade, ovaj put očito ostao u svojim kućama.

U drugom krugu bira se 11 župana
Rezultati u 20-ak najvećih hrvatskih gradova pokazuju puno veću izjednačenost SDP-a i HDZ-a. Obje stranke u prvom su krugu dobile gradonačelnike u dva grada: socijaldemokrati u Rijeci i Čakovcu, a HDZ u Virovitici i Velikoj Gorici. Uoči velikog finala HDZ-ovci Božidar Kalmeta u Zadru, dr. Željko Burić u Šibeniku, Vinko Pintarić u Sisku, Zoran Gregurović u Krapini, Damir Jelić u Karlovcu i Petar Krmpotić u Gospiću imaju solidnu prednost pred svojim konkurentima.

SDP-ovci vode u Splitu, gdje Ivu Baldasara očekuje teška bitka s HDZ-ovcem Vjekoslavom Ivaniševićem, u Koprivnici, Požegi i Vukovaru, dok HNS-ovci imaju prednost u Dubrovniku i Varaždinu. S posebnom pozornošću će se pratiti i rezultat Ivice Vrkića, kandidata lijeve koalicije u Osijeku, koji je, iako zaostaje za HDSSB-ovcem Krešimirom Bubalom, najavio okupljanje antiglavaševske koalicije i svoju pobjedu u drugom krugu.