ZBOG NALAZA REVIZIJE

HDZ napada: Milanović i Vlada zreli za ostavku!

27.03.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture nije jedino u kojem je revizija otkirla nepravilnosti u poslovanju. Neobične stvari događale su se i u Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Ministarstvu poljoprivrede o čemu je pisao i tportal. Na te podatke upozorili su na press konferenciji i HDZ-ovi Jasen Mesić i Sunčana Glavak, koji smatraju da sve te informacije pokazuju da je cijela Vlada, na čelu s premijerom Milanovićem, zrela za ostavku

Još od prije gotovo godinu dana Klub zastupnika HDZ-a čeka na odgovor na zastupničko pitanje o tome tko i na koji način koristi službene kreditne kartice, sredstva reprezentacije, službena putovanja, da li postoje odluke ukoliko na njih imaju pravo pojedini drugi djelatnici u ministarstvima, odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela te način kupovine avio karata.

Odgovor, unatoč nekoliko požurnica, u HDZ-u nisu dobili do dan danas, kazao je Jasen Mesić.

'Već godinu dana ignoriraju pitanja saborskih zastupnika. U tome Milanoviću pomoć pruža i Vesna Pusić, a u priču se uključio i predsjednik Sabora Josip Leko koji je revan u tome da zakonske prijedloge oporbe stavi na začelje dnevnog reda, a ignorira poslovničku dužnost da zastupnici dobiju odgovore na svoja pitanja', kazao je Mesić.

Iako se ovih dana priča o nepravilnostima u Ministarstvu kulture, Mesić kaže da to nije sve.

'U Ministarstvu gospodarstva, u resoru ministra Vrdoljaka, navodi se podatak o 7 službenih kartica s kojima je potrošeno preko 340 tisuća kuna. Mogao se iščitati podatak da je potrošeno 1,2 milijuna kuna na autorske ugovore, na što je revizija više puta upozorila. Da li je to nova praksa, o kojoj govore Pusić i Milanović, da su postavljeni neki novi standardi? Da li je praksa da u Ministarstvu vanjskih poslova postoji osam kartica, prema podacima iz medija, na kojima je načinjeno 711 tisuća kuna troška reprezentacije? Pitamo se na što i zbog čega, kad istovremeno to ministarstvo odustaje od EXPO-a', upitao se Mesić.

Iako su u ta dva ministarstva troškovi opravdani, u oči upadaju podaci o službenim karticama. Naime, prema uredbi vlade na njih imaju pravo samo ministar i njegov zamjenik, a za izdavanje ostalih kartica treba posebna dozvola i potvrda. Takvu potvrdu u HDZ-u, iako su je tražili, nisu dobili.

'Cijela Vlada, počevši od predsjednika Vlade Milanovića koji ne odgovara na naša pitanja, zajedno s Vesnom Pusić i predsjednikom Sabora Lekom, zrela da preuzme odgovornost i podnese ostavku', zaključio je Mesić.

O trošenju u ministarstvima progovorila je i HDZ-ova Sunčana Glavak, koja se spomenula odluke Vlade da dopusti Ministarstvu zdravlja i ministru Siniši Vargi da angažira PR agenciju, koja će se baviti 'poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti zdravstvenih usluga u Hrvatskoj.'

'Pa ako je netko bolestan u RH, onda će ga možda PR-ovci za nešto više od 2 milijuna kuna valjda uvjeriti da zapravo čovjek nije bolestan. Doista smo postali zemlja apsurda', rekla je Glavak.

S obzirom na jučerašnje najave ministra financija Borisa Lalovca kako će uvesti redu u trošenje u agencijama, Glavak smatra da bi u Vladi možda trebali krenuti od sebe i ministarstva.

I dok čekaju na odgovor o korištenju službenih kartica, u HDZ-u su Vladi poslali i novo. Zanima ih koliko je potrošeno na promidžbu ministarstava.

'Milozvučni glasovi, milozvučne poruke zatrpale su proteklih tjedana radijski i TV eter. Čiji novac, koliko novca se troši na promidžbu da bi nas uvjerili u nešto što nitko ne vjeruje, a to je da oni dobro rade. Nitko nema pravo u RH sebe na ovakav način promovirati. Čestitke i pozdravi pojedinih ministara mogu biti samo o njihovom privatnom trošku', poručila je Glavak.