'POTENCIJALNO SVI LOPOVI'

HDZ krenuo gaziti Povjerenstvo za sukob interesa

18.01.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog potencijalnog sukoba interesa u slučaju otkupa Ine nije najbolje sjela Gordanu Jandrokoviću, HDZ-ovom potpredsjedniku Sabora. 'Ako ćemo ekstenzivno tumačiti taj potencijalni sukob interesa, onda se bojim da se više nitko neće moći baviti ni s čime', kazao je Jandroković novinarima u Saboru

Na pitanje je li se onda ekstenzivno tumačio i sukob interesa u slučaju Tomislava Karamarka, nije odgovorio.

'Neću govoriti o drugim slučajevima, govorim o ovom i o načinu na koji je to formuliralo Povjerenstvo. Za mene je to besmisleno i ovako kako to čini Povjerenstvo čini mi se da će zaista onemogućiti ozbiljno bavljenje politikom. Čini mi se da dolazi do fenomena prema kojem Povjerenstvo želi sebi uzeti ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju i mislim da će trebati razmotriti i kroz zakonska rješenja je li optimalno ovo što sada imamo kroz Povjerenstvo', izgovorio je Jandroković, prenosi N1.

Podsjetimo, na istovrsnom udaru našao se i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, nakon što je utvrdio plagijat u slučaju ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića.

Na konstataciju novinara da je Martina Dalić u potencijalnom sukobu jer odlukama o Ini na neki način odlučuje i o svom kućnom budžetu, Jandroković je odgovorio da svaki zastupnik čiji supružnik radi u javnoj upravi, kada odlučuje o povećanju plaće, po toj logici isto je u sukobu interesa.

'Budimo ozbiljni. Ako je netko doista zloupotrijebio položaj, onda je to sukob interesa. Ako postoji potencijalni sukob koji nije konzumiran, a zbog njega važne osobe dovodimo do toga da za državu ne mogu donositi odluke, onda Hrvatska ima problem. Proanalizirajmo situaciju kakva je u MOL-u, kako se tamo donose odluke i dovedimo sada Hrvatsku koja ima svoje interese u Ini, da se ravnopravno nosi s mađarskom stranom. Vidjet ćemo da je to nemoguće. Pitam se onda je li to ono što želimo kada su u pitanju nacionalni interesi Hrvatske', odgovorio je Jandroković.