HDSSB I LABURISTI ODGOVORILI:

'HDZ je posljednji koji ima pravo kritizirati ustavne promjene'

11.12.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti i HDSSB bit će odgovorni za negativne posljedice ustavnih promjena i suodgovorni za moguće izigravanje europskog uhidbenog naloga i izručenja Josipa Perkovića, optužili su danas iz HDZ-a. Na odgovor iz druge dvije najjače oporbene stranke nije dugo trebalo čekati

'Hrvatski laburisti pridružili su se stvaranju, pisanju ustavnih promjena iz jednog jedinog motiva, koji nije ni uskostranački niti partikularni, nego iz potrebe da popravimo pogrešku koju je HDZ učinio u ustavnim promjenama 2010., kada je brisanjem dijela Ustava vezano uz regulativu oko referenduma napravio pravni vakuum koji naprosto treba popraviti. Dakle, na neki način popravljamo propuste HDZ-a iz 2010.', prokomentirao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. Naime, 2010. HDZ je uz pomoć SDP-a zbog referenduma o pristupanju Europskoj uniji ukinuo kvotu izlaznosti za referendum koja je do tada govorila da će odluka na referendumu biti donesena samo po uvjetom da je na referendum izašla većina od broja birača upisanih u popis birača. Međutim, to je 2010. ukinuto zbog čega je do dan danas moguće da, primjerice, na referendum izađe samo jedan čovjek i glasa ZA i tako izmijeni ustavnu ili zakonodavnu regulativu.

No sudjelovanjem u aktualnim ustavnim promjenama Laburisti ne žele samo ispraviti greške HDZ-a vezane uz referendum. 'Vladajuće želimo prisiliti da se promjeni Ustavni zakon o Ustavnom sudu i omogući izbor 13. ustavnog suca kojeg Hrvatska već tri godine nema jer se Ustavni zakon o Ustavnom sudu nije uskladio s ustavnim promjenama iz 2010. i zbog toga Odbor za Ustav nije mogao pokrenuti postupak izbora 13. ustavnog suca. I želimo da se konačno donese novi Zakon o referendumu što je obaveza po Ustavnom zakonu o provedbi ustavnih promjena, također iz 2010. HDZ je posljednji koji ima pravo kritizirati ove ustavne promjene jer se u tom dijelu popravljaju njihovi propusti učinjeni 2010. i to je bio naš primarni i jedini interes da se to regulira', kazao je Lesar.

Što se pak tiče ostalih ustavnih promjena, Lesar podsjeća da je bila otvorena javna rasprava te da su na adresu Odbora za Ustav došli razni prijedlozi, od kojih je dobar dio i prihvaćen.

'Koliko je meni poznato, na dnevnom redu Sabora su i ustavne promjene koje je predložio HDZ, tako da ne vidim problem. O njihovom prijedlogu će se tek otvoriti rasprava jer je njihov prijedlog na dnevnom redu. Oni se nisu, osim svojih uskih interesa, bavili drugim područjem. S obzirom na to da je u ustavne promjene unesena klauzula da dio Ustava o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu 1. siječnja, istovremeno kada i izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a, time se maksimalno utjecalo na to da se ustavne promjene ne mogu pokušati zloupotrijebiti uz bilo koji predmet ili slučaj koji je u tijeku', kazao je Lesar.

HDSSB, kaže pak Josip Salapić, ustavne promjene vidi kao ozbiljnu stvar u kojoj kao odgovorna i ozbiljna stranka htjeli sudjelovati. 'Ustav se ne mijenja svaki dan i mi smo aktivno sudjelovali u radnoj skupini. To je trajalo 16 dana, rasprave su trajale satima i želimo sudjelovati u boljoj budućnosti Hrvatske. Sada kad dolazi glasovanje da netko HDSSB optužuje kao neodgovornu stranku, da naša stranka predlaže nešto što je loše za Hrvatsku, to je sasvim neodgovorno. Očito HDZ-u smeta to što prvi put u povijesti HDZ neće sudjelovati u izglasavanju ustavnih promjena i što HDSSB, zajedno s ostalim klubovima zastupnika koji su raspravljali oko ustavnih promjena, čini dvotrećinsku većinu. HDZ u tome nije i to je očito problem HDZ-a koji nas sad želi optužiti da trgujemo nekim svojim stavovima. To su naši prijedlozi koje netko može prihvatiti ili ne, a riječ trgovina je vrlo teška kvalifikacija koju mi odbacujemo', rekao je Salapić.

Što se pak tiče HDSSB-ova prijedloga o regijama, Salapić podsjeća da njegova stranka predlaže Dom regija, a ne nikakvo odcjepljenje bilo kojeg dijela Hrvatske.

'Današnji teritorijalni ustroj s tolikim brojem županija, općina ili gradova ne funkcionira i opterećuje državni proračun. Ako će HDZ štititi županije gdje imaju većinu, to nije razlog da govore protiv HDSSB-a i da govore da želimo bilo što odcijepiti od matice zemlje. To je glupo i neodgovorno, ono što mi očekujemo je to da se barem raspravlja o prijedlozima koji su kvalitetni. Riječ trgovina, riječ odcjepljenje, riječ ustrojavanje novih regija – to je samo bol što HDZ ne sudjeluje u dvotrećinskoj većini za promjenu Ustava', rekao je Salapić.