novi crobarometar

HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

23.02.2024 u 19:35

Bionic
Reading

Crobarometar pokazuje da je HDZ i dalje vodeća stranka, ali s negativnim trendom, a SDP je četvrti mjesec zaredom u porastu.

Novi Crobarometar otkriva da je došlo do promjena u popularnosti stranaka, ali ne i tektonskih. Uspije li, međutim, oporba zadržati ovakav trend, u izbornu bi utrku mogli ući s bitno boljih startnih pozicija nego što su i sami vjerovali prije samo nekoliko mjeseci.

HDZ je i dalje prvi: podržava ih 28,7 posto ispitanika, što je neznatno manje nego prošli mjesec. Na drugom mjestu je SDP sa 13,9 posto podrške, što je i dalje znatno manje od HDZ-a, ali je veljača bila i četvrti mjesec zaredom u kojem je SDP-u rejting bio u porastu.

Raste i platforma Možemo! – i ovog je mjeseca na trećem mjestu sa 7,6 posto podrške. Na četvrtom je mjestu i ravno 7 posto podrške Most, koji također ima pozitivan trend, a na petom je Domovinski pokret sa 6,9 posto podrške i negativnim trendom. Male su to ipak razlike pa je bitka za treće mjesto i dalje neizvjesna.

Od svih ostalih stranaka u Hrvatskoj, niti jedna nema podršku veću od 1,5 posto, a zanimljivo je da se malo smanjio i postotak neodlučnih, kojih je u veljači bilo neznatno više od 18 posto.

Inače, da se ovih dana održavaju izbori, na njih bi vjerojatno ili sigurno izašlo 69 posto ispitanica i ispitanika; 28 posto sigurno ili vjerojatno ne bi, a 3 posto ne zna bi li izašlo.

Smjer kojim Hrvatska ide

No, možda i najzanimljiviji podatak iz ovomjesečnog istraživanja tiče se smjera u kojem ide Hrvatska: postotak građana koji vjeruju da država ide u pogrešnom smjeru je naglo porastao: gotovo tri četvrtine građana, odnosno 74 posto ispitanih, je uvjereno u to. To je čak 5 postotnih bodova više nego u prošlom mjesecu.

Na ovoj razini nezadovoljstvo je prošli put bilo početkom ljeta, kada je pravosuđe bilo u štrajku, a HEP prodavao plin za cent. Još jedna mala podudarnost: iako najgore ocijenjen od svih institucija, i rejting Hrvatskog sabora je u veljači bio na razini iz tog vremena – malo bolje od dovoljan – pa možda građani ipak vide kakav takav smisao u parlamentarnim okršajima kad se afere razotkrivaju.

Popularnost političara

Pojedinačna popularnost političara i ovaj mjesec bez pretjerano značajnih promjena. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar u Hrvatskoj i na njega pozitivno reagira 50 posto ispitanih. Drugi je Božo Petrov na kojeg od svih ispitanih pozitivno reagira 40 posto.

Tomislav Tomašević i Ivan Penava jedan su blizu drugog, jedan je pozitivac za 36, a drugi za 34 posto ispitanih. Peto mjesto najpopularnijih dijele Karolina Vidović Krišto i Dalija Orešković, koje 32 posto ispitanika doživljava kao pozitivke.

Najveći negativac i dalje je uporno Milorad Pupovac, kojeg gotovo tri četvrtine ispitanih tako doživljava. Loše stoji i Andrej Plenković, koji je za 62 posto ispitanih ovog mjeseca bio negativac. Treći je Gordan Jandroković s 58 posto lošeg dojma, četvrti je šef oporbe Peđa Grbin, a peti Hrvoje Zekanović – jedan s 55 posto negativnog dojma, drugi s 52 posto.

Kad govorimo o neto dojmu – onome što ostaje kada od pozitivnog dojma oduzmemo negativni – u plusu je samo Zoran Milanović, i to za 6 posto. Božo Petrov je drugi, ali već je i on u laganom minusu od dva posto, baš kao i Karolina Vidović Krišto. Slijedi Davorko Vidović sa -5, te Ivana Kekin sa - 7 posto neto omjera.

Istraživanje je provedeno između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.