KANDIDAT BEZ STRANKE

HDZ izbacio Vidoševića

02.09.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Nadan Vidošević izbačen je iz HDZ-a, to jest nije više član HDZ-a jer se mimo stranke odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima

Članstvo u HDZ-u, naime, automatski prestaje kad se član kandidira na izborima bez suglasnosti stranke. Glasnogovornica HDZ-a Sunčica Glavak rekla nam je da je članak 13. Statuta HDZ-a jasan, a Vidoševićevu kandidaturu komentirala je riječima 'Kandidirao se, pa što?'. Glavak je naglasila da će formalnu provedbu statuta obaviti Vidoševićev temeljni ogranak i da se zbog toga neće sastajati ni Predsjedništvo stranke, ni ostala viša tijela HDZ-a, jer za to nema potrebe. 

Član HDZ-a može biti i brisan iz članstva stranke i u slučaju nanošenja štete političkim interesima ili ugledu stranke, kako se to dogodilo u slučaju Rade Buljubašića. Odluku o brisanju iz članstva donosi nadležno tijelo organizacije HDZ-a kojoj član pripada odnosno nadležno tijelo više razine gdje član obnaša određenu dužnost, većinom glasova svih članova. Središnja tijela uz očitovanje nadležnog tijela za brisanje mogu odlučiti o brisanju iz članstva bezuvjetno.

No za to u slučaju Nadana Vidoševića nema potrebe. Dan uoči njegova službenog ulaska u predizbornu kampanju, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor poručila je da stranka ne može imati dva kandidata i da će se 'u slučaju da se Vidošević i službeno kandidira, dogoditi ono što se dogodi svaki put kad član ne poštuje odluke stranačkih tijela – brisanje iz članstva'.

HDZ-ov službeni sudionik utrke za Pantovčak dr. Andrija Hebrang optužio je Vidoševića da je iskoristio stranku da dođe do visokih pozicija i onda je odbacio kao 'isluženu krpu'. U Poslovnom dnevniku Hebrang ga je optužio i da je jedan od ključnih krivaca za gospodarsku krizu.