ZBOG PRITISAKA

HDZ: Istražite premijerova brata Krešimira Milanovića!

14.07.2015 u 10:48

Bionic
Reading

Zbog prijetnji koje je primila ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva (HDA) Vlatka Lemić, o čemu je jučer pisao i tportal, HDZ je u Saboru zatražio stanku. Glavna oporbena stranka zatražila je da se istraži postupanje premijerovog brata Krešimira Milanovića, jer se upravo njegovo ime pojavljuje u nizu posljednjih slučajeva pritisaka, o kojima su progovorili i neki bivši Vladini dužnosnici

U posljednje vrijeme, poručio je HDZ-ov Jasen Mesić, ljudi s imenom i prezimenom ukazuju da se u društvu, u političkom životu pojavljuju prijetnje nekome tko upozorava na nezakonitosti.

'Prošlog tjedna Mirela Holy upozorila je na prijetnje upućene njoj zbog svega što je govorila o istraživanju ugljikovodika. Naš kolega Linić upozorava na situaciju da premijerov brat obilazi Poreznu upravu više od 100 puta. A evo, u posljednje vrijeme imamo situaciju da se oglasila ravnateljica Državnog arhiva koja tvrdi da prima prijetnje jer nastoji riješiti probleme u arhivu, odnosno, poslovanje arhiva provoditi sukladno zakonu. Zamislite da netko zbog toga prima prijetnje, jer se protivi tome da klasificirano arhivsko gradivo dođe u posjed i čuvanje privatnih tvrtki. To je državni interes, da podaci Porezne uprave, ministarstava, Ministarstva obrane, MUP-a, tajnih službi... budu čuvani na adekvatan način', kazao je Mesić

HDZ je, dodao je, još prije nekoliko mjeseci tražio da se sve istraži, jer se u tim svim slučajevima o kojima se priča pojavljuje ime premijerova brata Krešimira Milanovića.

'I Holy rekla da je posjećivao Ministarstvo, na isto ukazuju ravnateljica Državnog arhiva i kolega Linić. Da se u svim tim situacijama u svrhu određenog pritiska pojavljuje Krešimir Milanović. Pozivamo institucije da to istraže. HDZ je imao snagu provesti istrage i pokrenuti postupke prema premijeru RH. Pa neka se sada provedu istrage prema bratu Zorana Milanovića', zaključio je Mesić.

Podsjetimo, o prijetnjama koje je primila ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić, jučer je pisao i tportal. Ona kaže da je odlučila prekinuti praksu davanja na čuvanje arhivske građe privatnicima, koja se počela provoditi još 2009. i na što je potrošeno 50 milijuna kuna. Od deset privatnih tvrtki koje su ubirale državni novac, najveći pritisak je na ravnateljicu Hrvatskog državnog arhiva vršila Pismohrana servis u vlasništvu bivšeg zamjenika ravnatelja obavještajne agencije HIS (današnje POA-e) Ante Bakovića, povezanog s premijerovim bratom Krešimirom Milanovićem.

Upravo je Baković, prema riječima ravnateljice, došao prijetiti kada je HDA ukinuo dopusnice privatnim tvrtkama za skladištenje arhivske građe.

'U ured mi je došao Ante Baković, vlasnik Pismohrane. Razgovor je počeo prijateljski, ali kada je vidio da neću pristati kršiti zakon, rekao mi je da će me medijski uništiti. Rekao mi je da će mediji objaviti da sam do posla došla preko kreveta, da sam kupila diplomu i doktorat i da će me policija istraživati. Rekao je da on može učiniti da se to zaustavi. Odbila sam. Sve što mi je tada rekao, sada mi se i događa. Baković mi je prijetio dva puta u prostorijama HDA, a kasnije nije dolazio niti je dovodio Krešimira Milanovića, koji je bio s njim i bivšim suvlasnikom tvrtke Hrvojem Čabrajićem četiri puta kod nas na razgovorima. Poručio mi je da će se u Ministarstvu zaštititi od moje samovolje i da će me srediti. Najgore je što ja te ljude znam i od ranije - u Arhivu radim 17 godina, a oni zadnjih sedam godina posluju s HDA. Nisam se ni u snu nadala da je pozadina priče ovakva', kazala je jučer Vlatka Lemić za tportal.