TUKU PO PARTNERU

HDZ: I mostovci se zgražaju nad aferom Grizli, zašto Orepić šuti?

13.06.2016 u 12:25

Bionic
Reading

'Koga je pomazila Grizlijeva šapa?', ponovno se zapitao saborski zastupnik i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić na stranačkoj konferenciji za medije, pozvavši institucije države da se oglase o slučaju koji on tumači kao eksplicitan oblik političke i medijske korupcije

Na početku novog tjedna i novog obračuna unutar vladajuće koalicije, splitski HDZ-ovci su u punom sastavu - uz Škorića, tu je bio šef županijskog ogranka Ante Sanader i član predsjedništva stranke Zlatko Ževrnja - frontalno napali Most zbog afere navodnog nuđenja posredničkih ugovora njihove PR-agencije koja je austrijskim klijentima prodavala 'sastanke s ministrima i drugim državnim dužnosnicima, pokretanje afera i obračuna pa sve do podizanja optužnica'.

'Kolegama iz Mosta posljednjih mjeseci puna su usta morala i časnih radnji, nije li ovo kontradiktorno? Sve potvrđuje naše indicije o potpuno neprihvatljivom djelovanju kojim su prekršeni brojni zakonski propisi i etički kodeksi te da je riječ o dosad neviđenoj političkoj i medijskoj korupciji. Može li netko raspolagati imenima ministara bez njihove suglasnosti i je li itko od njih pokrenuo tužbe protiv te PR-agencije ako su im, kako kažu, moral i politička odgovornost na prvom mjestu?', zapitao se Škorić.

'Ovaj slučaj pokazuje kako je po kriterijima pojedinaca moralno prodavati pojedine hrvatske političare. Nije riječ samo o sukobu interesa, već postoje indicije ozbiljne političke korupcije koja baca sjenu na povjerenje u Most, ali i sve osobe u političkom i javnom životu zemlje. Zgroženi smo što se institucije još nisu oglasile, nadamo se da razlog tomu nije činjenica da se u tim dokumentima spominje i ime ministra Vlahe Orepića', nastavio je šef splitskog HDZ-a.

U Saboru je, tvrdi, proteklih dana razgovarao s nekim zastupnicima Mosta i nekolicina njih mu se decidirano ogradila od afere Grizli, stoga ih je Škorić pozvao da se odupru ljudima koji su svoju moć i utjecaj stavili u službu pojedinih klijenata. Upitali smo Škorića o komu se radi pa, očekivano, nije htio otkriti imena.


Dok u Mostu otvaranje ove afere tumače kao pokušaj odvlačenja odgovornosti s Tomislava Karamarka i afere Konzultantica, splitski HDZ-ovci odvraćaju uobičajenom frazom da će 'Povjerenstvo za sukob interesa izreći svoje mišljenje'. Na primjedbu da su navodno sporni dokumenti ukradeni, odgovaraju pozivom ministru Vlahi Orepiću da objavi detalje o tome.

'Dolazimo do onoga da nam postaje manje važno da je netko ubijen, nego se zgražamo zato što je to otkriveno', maštovit je Škorić.

Njegovi stranački kolege nisu puno govorili, tek je župan i član predsjedništva HDZ-a Zlatko Ževrnja uoči odlaska u Zagreb objavio da se ulazi u završnu fazu razgovora oko preslagivanja i formiranja nove vladajuće koalicije. Nikakva dodatna pitanja nisu dopuštali - ovom prilikom zanimao ih je samo Grizli i njegova šapa.