POGLED IZ HRVATSKE

HDZ i HSS za Romneyja, Laburisti i SDP za Obamu

05.11.2012 u 11:20

Bionic
Reading

U utorak su izbori na kojima se Amerikanci opredjeljuju između dosadašnjeg predsjednika Baracka Obame i republikanca Mitta Romneyja. Kako je SAD najveća svjetska sila i hrvatski saveznik, zanimljivo je čuti koga podržavaju akteri hrvatske političke scene

Prirodno, Igor Dragovan, saborski zastupnik i glavni tajnik SDP-a, je za Baracka Obamu. 'Obama je učinio puno, ne samo u gospodarskom smislu, nego i svjetonazorski. I u SAD-u i svijetu. Vjerujem da će on dobiti mandat. Ne znam kako će katastrofalno nevrijeme utjecati na izbore. Ipak, države koje su najviše stradale su one u kojima Obama ima prednost', kazao je Dragovan.

Davor Stier, zastupnik HDZ-a, ističe da je HDZ dio konzervativne internacionale, a tu pripada i američka Republikanska stranka. Što se tiče istočne Europe, bez obzira tko bude pobijedio na izborima, američka će politika podržavati ulazak Hrvatske u EU, nastavak savezništva i širenje stabilnosti u istočnoj Europi. Stier očekuje od Romneyja, ako on bude izabran, čvršći stav prema Rusiji, a to bi indirektno moglo utjecati na prilike u jugoistočnoj Europi. To se odnosi i na situaciju na Bliskom istoku, prije svega u kontekstu kritika koje je Romney uputio Obami u vezi Sirije. Jer Sirija je danas itekako povezana s Bliskim istokom i Iranom.

I Branko Hrg, predsjednik HSS-a, skloniji je Romneyju. To je opcija koja je HSS-u prihvatljivija jer zagovara slične interese i stavove. 'Za Hrvatsku bi možda bilo bolje da Romney pobijedi, za očuvanje nas, kao malog naroda. Romney je iznosio neke stavove vezane uz Balkan. Smatra da je na Balkanu situacija i dalje nestabilna te misli da Hrvatska kao zemlja pred ulaskom u EU može biti putokaz prema rješavanju situacije u ovom dijelu Europe. I da svaka zemlja sama za sebe bira svoju politiku', objasnio je Hrg.

Igor Kolman, zastupnik HNS-a, kaže da je Romney klasični republikanac, kao da ga je stvarao Holywood. Kolmana više od Romneyja zabrinjava njegov potpredsjednik koji je vrlo tvrdih konzervativnih stavova. Nada se da će Obama odnijeti tijesnu pobjedu. Obama mu je puno bliži svjetonazorski, po individualnim slobodama, odijeljenosti crkve od države, umjerenoj poziciji prema vojsci i široj, liberalnijoj vanjskoj politici.

Branko Vukšić
, potpredsjednik Hrvatskih laburista, kaže da je jasno da su on i njegova stranka za Obamu. Misli da je perspektiva Amerike upravo ono o čemu Obama govori, iako je u četiri godine napravio manje nego što su ljudi očekivali. Ipak, prema Vukšićevom mišljenju, učinio je ono što je bilo moguće. Kaže da Romney nudi staru priču i da bi Amerika učinila korak unazad izborom Romneyja.

Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a, ističe da su američki izbori važni i za cijeli svijet. Možda Obama nije zaustavio gospodarsku krizu u Americi, ali je povukao vojsku iz Iraka, a najavio je da će do 2014. povući i vojsku iz Afganistana. Amerika će biti jaka ako ne bude glumila svjetskog policajca i za to izdvajala milijarde dolara. Iako, da nije bilo Amerike, možda bi rat na Balkanu još trajao. Kajin kaže da mu je Obama svjetonazorski bliži nego Romney, koji je izbor krupnog kapitala.

Izbor Darinka Kosora, predsjednika HSLS-a, je Obama. Demokrati su liberali, kaže. 'Obama je veće jamstvo za ukupni mir u svijetu. Jamstvo da se neće vući potezi koji bi mogli ugroziti svjetsku stabilnost, kao što ih je vukao Bush. I osim toga, gospodarske mjere ipak daju neke rezultate, a stabilnost američkog gospodarstva i dolara utječu na cijeli svijet i na Hrvatsku koja je zadužena u dolarima', kazao je Kosor za Novi list