CROBAROMETAR

HDZ i dalje ispred SDP-a

PRVA01

PRVA01

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV

Predsjednički izbori dali su, čini se, najviše vjetra u leđa HDZ-u. Ta je stranka prva i s najvećom prednošću nad SDP-om. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV CRObarometar koje je proveo Ipsos puls na uzorku od 958 ispitanika u razdoblju od 1. do 15. veljače

HDZ je mjesec završio na 28,7 posto potpore ili najviše u posljednjih nekoliko godina, ali i s gotovo 10 postotnih poena razlike u odnosu na SDP. Ta stranka trenutačno ima 19,8 posto potpore. HDZ nastavlja rast već četiri mjeseca, a SDP je prvi mjesec nakon rasta pao, ali unutar statističke greške.

Trenutačni je to odnos snaga ili raspoloženja birača prema tim dvjema strankama. S obzirom na statističku pogrešku, raspon glasova se za HDZ kreće između 25,3 i 32,1 posto. SDP se kreće između 16,8 i 22,8 posto.

Živi zid pak s 14,6 posto potpore treća je politička opcija u ovom trenutku. Pretekli su hit prošle godine, OraH, koji je sada na 8,8 posto i u padu je već četiri mjeseca. I te opcije u ovom trenutku dobivaju većinu glasova.

Bandićeva lista ima 2,2 posto. Potom slijede BUZ s 1,9 posto, IDS je na 1,8, HNS 1,6, HSU ima 1,5 a HSS 1,4 posto potpore. Tu su još i HSP s 1,2 posto, a 1,1 posto imaju HSLS, HDSSB i lista don Ivana Grubišića. Hrvatska zora ima jedan posto.

Laburisti su, primjerice, na najnižem rejtingu od kad se mjere ili na 0,5 posto. A ispod 1 posto su i Reformisti s 0,7 posto, Hrast na 0,4 posto, Gabrićeva lista s 0,4 posto. Kerumova stranka ima 0,2, kao i SDSS. HSP Ante Starčević je na 0,1 posto. Za druge stranke glasovalo bi 1,2 posto, a neodlučnih birača je 8,4 posto.

HDZ-ova koalicija trenutačno uživa potporu od 31,9 posto potpore birača, a SDP-ova koalicija 24,8 posto potpore.

Zanimljivo da HDZ-ova koalicija osam stranaka zapravo ima negativnu sinergiju, a SDP-ova koalicija ima pozitivnu sinergiju.

S obzirom na statističku pogrešku, HDZ-ova koalicija ima prostora za rast, ali i pad u rasponu od 28,4 do 35,4 posto. SDP-ova koalicija pak ima mogućnost pasti na 21,6, ali i rasti do 28 posto.

Od ostalih lista tu je Živi zid s 14,9 posto potpore i ORaH s 10,4 posto.

Zbog regionalnog značenja, možda bi mogle u Saboru ući, primjerice, Bandićeva lista s 2,1, HDSSB–ova koalicija s 1,8 posto, Laburisti s 1,5 posto. Tu su još i Grubišićeva lista s 1,1, posto te reformisti s 1,1, posto. Ostale stranke osvajaju 1,7 posto. A neodlučnih je 8,7 posto.

Vladine politike u ovom trenutku podupire tek svaki peti birač ili njih 20 posto. A ne podupire ih 73 posto građana dok ne zna njih sedam posto.

Hrvatska ide u lošem smjeru godinama, a trenutačno to misli 74 posto birača ili najmanje u posljednjih godinu dana. No to je golem pesimizam i dalje, dok pozitivan smjer vidi 18 posto birača. Ne zna njih osam posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!