SVE ZBOG ET(N)IKE

HDZ digao uzbunu u Saboru zbog profesorice Vasiljević

23.05.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Vladajuća većina kao članicu Etičkog povjerenstva koje nadzire kampanju i izbore predložila je Snježanu Vasiljević, stručnjakinju za europsko pravo. I njezin izbor ne bi bio neobičan da ona, kako tvrde u HDZ-u, nije članica SDSS-a, a prema zakonu članovi Etičkog povjerenstva ne smiju biti dužnosnici nijedne stranke

Zbog imenovanja Vasiljević u Etičko povjerenstvo, stanku je zatražio HDZ-ov Davorin Mlakar, a nakon nje podsjetio je da su tri člana povjerenstva imenovana na prijedlog vladajuće većine, ali da po zakonu ne smiju biti kandidati na izborima niti članovi stranke.

'U prijedlogu većinske koalicije nalazi se ime izabrane Snježane Vasiljević koja je članica glavne Skupštine srpske demokratske stranke i predsjednica Županijske organizacije te iste stranke za Grad Zagreb. Pretpostavljam da je moguće da koalicijski partneri nisu znali da je ona visoki dužnosnik jedne stranke. Jer koalicijski partneri mnogo toga ne znaju, ne bih se čudio da nisu znali ni ovo. Ali ne mogu vjerovati da predsjednik i kandidat na toj listi te iste stranke, odnosno potpredsjednik, saborski zastupnik i predsjednik Vanjsko-političkog odbora sabora gospodin Milorad Pupovac nije bio svjestan da njegova članica, s kojom se inače možete vidjeti u medijima, često i propagira rad svoje stranke, da ona kao stranački dužnosnik postane članom etičkog povjerenstva. Etika ili moral vladajuće koalicije i u ovom predmetu vidi se u svom najboljem svjetlu', rekao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Vasiljević: Nikada nisam bila članica SDSS-a

Da nikad nije bila članica SDSS-a ustvrdila je i sama Snježana Vasiljević. 'Ja sam bila stručno angažirana jer sam stručnjakinja za europsko pravo, ali nisam bila članica stranke i za to postoji očitivanje SDSS-a za Etičko povjerenstvo', kaže Vasiljević.

Međutim pretragom interneta može se naći podatak da je ili je bila predsjednica SDSS-ove Županijske organizacije Zagreb te da je još uvijek članica Glavne skupštine SDSS-a. 'To je bio pokušaj angažmana od kojeg sam odustala i to je stara stara informacija, nikada nisam bila članica stranke', kaže Vasiljević.

Podsjeća da je prije imenovanja u Etičko povjerenstvo morala predati potvrdu da nije stranačka osoba. 'Stranka i ja smo dostavili obrazloženje i tu nema ništa sporno', rekla je Vasiljević.

Zbog legalnosti izbora, Mlakar je zatražio da Ustavni sud izmijeni sastav Etičkog povjerenstva. 'Jer niti mi sudionici u tom postupku, a niti građani Republike Hrvatske neće moći vjerovati da vi moralno i etički provodite izbore kako biste bili dužni temeljem hrvatskih zakona. Utječete na legalnost izbora ako birate ljude u tijeka koja su vam zakonom zabranjeni izabrati', poručio je vladajućima Mlakar.

Prema odluci Ustavnog suda, u Etičko povjerenstvo izabrani su predsjednik HAZU-a kao predsjednik tog povjerenstva te na prijedlog vladajućih kao članovi Snježana Banović, Goran Čular i Snježana Vasiljević te na prijedlog oporbe kao članovi Nikola Mijatović, Zvonimir Lauc i Berto Šalaj. To Etičko povjerenstvo prema zakonu nadstranačko je tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Jednako tako, Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Prema zakonu, članovi povjerenstva nisu kandidati na izborima i nisu članovi nijedne političke stranke. U SDSS-u tvrde da Vasiljević nije članica stranke.

'Nije SDSS ni bilo koja srpska organizacija predlagala gospođu Vasiljević za članicu Etičkog povjerenstva niti je gospođa Vasiljević članica SDSS-a, ona je članica manjinskog vijeća koje nije politička stranka i koje predstavlja manjinsku samoupravu. Prema tome, ne vidim razloga za tu vrstu reakcija i dodavanje nečega čega nema', prokomentirao je SDSS-ov Milorad Pupovac komentare iz HDZ-a.

Slično je u samoj sabornici ponovio i SDSS-ov Mile Horvat. 'Snježana Vasiljević je profesor na Pravnom fakultetu, katedra europsko javno pravo. Snježana Vasiljević profesorica na Pravnom fakultetu nije formalni član SDSS-a. Snježana Vasiljević profesorica na Pravnom fakultetu je svom akademiku Kusiću podnijela izjavu gdje tvrdi da nije formalni član SDSS-a, ona je simpatizer ove stranke. Ponavljam, ona nije formalni član Samostalne demokratske srpske stranke. Osim toga, SDSS nije predlagao njezino članstvo jer nša stranka nije ni formalni dio koalicije za ove izbore. Naš kandidat profesor Pupovac je kandidat na toj listi kao ugledni građanin, a ne kao član Samostalne demokratske srpske stranke i po tom osnovu mi nismo ni mogli predlagati člana za etičko povjerenstvo', pojašnjava Horvat.

Odgovorio mu je Mlakar. 'Da, gospođa Vasiljević nije obični član stranke, ona je predsjednica jedne od vaših organizacija. Ja cijenim slobodu u vašoj stranci da vi tvrdite da je moguće biti predsjednik gradske organizacije i član glavne skupštine stranke, a da niste stranački čovjek. Ali je moram vam reći kolega Horvat u to vrlo teško vjerovati, čini mi se da ni vi sami u to ne vjerujete', kazao je Mlakar.

Međutim, horvat se nije dao smesti. 'Mi nismo predložili nikoga u Etičko povjerenstvo ,ja vam to tvrdim, jer nismo imali osnova, jer nismo nominalni član koalicije za europske izbore. Dakle, nismo imali pravo da predložimo. Nju je predložila njezina kuća, dakle Pravni fakultet i ona je potpisala izjavu da nije član, formalni član SDSS-a ni obični ni neobični. Dakle, nikakav. Ona je simpatizer i s njom će se vjerojatno razgovarati', kazao je Horvat, iako se iz odluke Ustavnog suda o imenovanju Etičkog povjerenstva jasno vidi da je Vasiljević imenovana na prijedlog vladajuće koalicije i njoj bliskih stranaka.