BRKIĆ POTVRDIO

HDZ bira šefa 17. travnja po principu jedan član - jedan glas

08.03.2016 u 15:28

  • +3

Članovi HDZ-a dolaze na sjednice stranačkih tijela

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Bionic
Reading

Izbori za predsjednika HDZ-a bit će održani 17. travnja, i to prvi put po načelu jedan član - jedan glas, a za ostale dužnosnike 28. svibnja na Saboru stranke, kazao je glavni tajnik stranke Milijan Brkić novinarima nakon što je u hotelu Panorama održano Nacionalno vijeće HDZ-a te Predsjedništvo i na kraju Središnji odbor stranke

Nadležna stranačka tijela HDZ-a, a riječ je o Nacionalnom vijeću te Predsjedništvu i Središnjem odboru, donijela su odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora. Šefa HDZ-a birat će se 17. travnja po načelu jedan član - jedan glas, a na Saboru stranke 28. svibnja delegatskim sustavom bit će birani članovi Predsjedništva, potpredsjednici i ostali stranački dužnosnici.

Da bi se moglo kandidirati za predsjednika stranke, trebat će prikupiti 5.000 potpisa članova stranke u roku od 13 dana počevši s današnjim danom i predati ih Središnjem izbornom povjerenstvu koje će voditi kompletnu proceduru unutarstranačkih izbora za predsjednika HDZ.a. Također, svi članovi moći će birati i biti birani iako možda nisu platili članarinu, osim dužnosnika HDZ-a. 'Prikupljanje 5.000 potpisa za kandidaturu predsjednika stranke je i premali broj u odnosu na snagu HDZ-a i taj broj nije problem prikupiti u roku od 13 dana', poručio je Brkić.

Aktualni šef stranke Tomislav Karamarko zasad nema protukandidata, a valja podsjetiti da je kandidaturu ranije najavio Ivica Jurjević

Također, svi članovi HDZ-a bez obzira plaćaju li članarinu ili ne, moći će birati i biti birani na stranačkim izborima, osim dužnosnika koji to neće moći činiti ako uredno ne plaćaju članarinu, obavijestio je novinare Brkić. U HDZ-u su, dakle, odustali od principa da će samo oni koji plaćaju članarinu moći sudjelovati u izbornim stranačkim procesima.

Brkić je kazao i da se on neće kandidirati, a upitan hoće li Karamarko imati protukandidata, odgovorio je da ne zna koliko će članova stranke od njih 220.000, prikupiti potrebne potpise.

Kandidirati se za šefa HDZ-a neće, kako javlja Mediaservis, ni Damir Krstičević, ali je rekao da smatra kako bi bilo dobro da ima više kandidata jer 'natjecanjem možemo biti samo bolji'. 'To je dobro, što više kandidata, bit će lakši izbor i kvalitetniji', poručio je i Željko Dilber

Živahna rasprava na Nacionalnom vijeću HDZ-a

Osim analize izbornih rezultata i pripreme za unutarstranačke izbore, HDZ je, kako je javio HRT, na Nacionalnom vijeću raspravljao vrlo živo, ali bez svađa, oko funkcioniranja vladajuće koalicije i odnosa s Mostom.

Naime, dio članova HDZ-a nije zadovoljan načinom formiranja aktualne Vlade s Mostom nezavisnih lista, a politički analitičari upozoravaju da bi nezadovoljstvo moglo ostati prigušeno dok ne završe unutarstranačka preslagivanja.