PROSVJEDNO PISMO

Haški tužitelj šokiran odlukom hrvatskog pravosuđa o drastičnom smanjenju kazne ratnom zločincu

13.11.2018 u 17:22

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potvrdio je u utorak kako je dobio pismo glavnog tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Sergea Brammertza u kojemu je on iskazao nezadovoljstvo odlukom hrvatskog pravosuđa kojom je Marku Radiću osuđenom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine drastično smanjena izrečena zatvorska kazna nakon što je iz BiH prebačen na izdržavanje ostatka kazne u Hrvatsku te je najavio kako će o cijelom slučaju izvijestiti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

"Pismo sam dobio jučer i sastavit ću odgovor u ime Ministarstva pravosuđa i Brammertzu i Vijeću sigurnosti", kazao je Grubeša novinarima u Sarajevu pri čemu je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da se pismo pojavilo u medijima u BiH i prije nego što je stiglo u njegov ured sugerirajući kako je riječ o pritisku na njega.

Brammertzu je neshvatljivo to što je Grubeša kao ministar potpisao odluku kojom je u listopadu dao suglasnost da se bivšem časniku HVO-a Radiću koji je u BiH 2011. godine pravomoćno osuđen na 21 godinu zatvora zbog ratnih zločina u logoru Vojno kod Mostara uključujući ubojstva, silovanja i zlostavljanja zatočenika dopusti da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj.

Prije toga Županijski sud u Zagrebu u kolovozu je prihvatio preuzeti provedbu presude Suda BiH ali je kaznu preinačio na 12,5 godina zatvora uz obrazloženje kako hrvatski zakoni ne poznaju kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata po kojemu je Radić osuđen u BiH.

Gotovo prepolovljena kazna za ratne zločine izazvala je brojna negativna reagiranja u BiH a njima se pridružio i Brammertz koji za ovaj skandal okrivljuje HDZ-ovog ministra Grubešu.

"Ovo je rezultat koji je teško razumjeti i vjerovatno će potkopati povjerenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravosuđa i u pravosudni sustav BiH", stoji u Brammertzovu pismu Grubeši.

Međunarodni kazneni sud u Haagu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glavni tužitelj MICT-a od ministra pravosuđa BiH sada traži pojašnjenje je li znao što transfer Radića u Hrvatsku znači odnosno je li znao kako će doći do drastičnog smanjenja kazne. "Posebno bi bilo važno znati hoćete li zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u BiH kako bi se presuda koju je izreklo Prizivno vijeće Suda BiH u cijelosti provela", pitanje je koje je Grubeši izravno postavio Brammertz.

Ministar na to u utorak nije želio dati konkretan odgovor. Kazao je kako žali jer ne može biti na Vijeću sigurnosti UN-a kako bi iznio stajalište BiH.

"Mi smo to radili temeljem sporazuma iz 1996. godine između BiH i Hrvatske u kojemu je jasno rečeno koji su kriteriji za slanje osuđenika na izdržavanje kazne u druge zemlje. Ovaj predmet nije jedini koji smo radili. Takvih transfera je bilo na stotine i nikada nije bilo nikakvih problema i uvijek se priznavala presuda suda zemlje iz koje osuđenik odlazi", uopćeno je odgovorio Grubeša.