EDWARD SLAVKO YAMBRUSIC:

'Haški sud je ruglo međunarodne pravde'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.12.2009 15:32
  • Objavljeno 04.12.2009 u 15:17
Haški sud

Haški sud

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Američki odvjetnik dr. Edward Slavko Yambrusic smatra kako je glavni propust Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) što ne razlikuje agresivni rat od obrambenog rata, što čini ruglo od međunarodne pravde i vrijeđa najsvetije osjećaje pojedinaca koje je Bog obdario razlikovati dobro od zla

ZAGREB - Yambrusic je to rekao na 8. stručnom skupu "Haaški sud - 'Zajednički zločinački pothvat' - Što je to?" koji je danas održan u Zagrebu.

Po njegovim riječima, agresivni rat i obrambeni rat "asimetrični su u svojoj naravi i po uporabi sile", a agresivni rat najveći je "jus cogens", međunarodni zločin "ab initio".

Porazivši agresora, kako je istaknuo, general Gotovina i drugi hrvatski generali omogućili su svojem narodu ostvarenje stoljetnog sna na samoodređenje, i to je bilo ostvarenje najplemenitijeg i najopravdanijeg razloga. Ako su počinili neko 'zlo' u tom plemenitom djelu, bilo je to, kako je dodao, minimalno razmjerno 'dobru' kojemu su pridonijeli, te razmjerno 'zlu' koje su morali iskorijeniti te time stvoriti mir i međunarodnu sigurnost kao jedinu alternativu.

"Agresivni rat i rat za samoobranu predstavljaju dvije različite i dijametralno protivne činjenice u međunarodnim odnosima", istaknuo je Yambrusic i detaljno objasnio "najizrazitije pukotine u pravosuđu ICTY-a, gdje je politička podobnost zamijenila pravilo zakona te time povrijedila ljudski duh, um i dušu žrtve".

Ustvrdio je kako je ICTY utemeljen kao samodostatni zakonski sustav "sui generis" koji djeluje unutar virtualne stvarnosti daleko od načela Nirnberške povelje i stvarnosti koja se dogodila u ratnim sukobima.

Po mišljenju akademika Josipa Pečarića, sve što se događa na Haaškome sudu dio je velikog eksperimenta s Hrvatskom i Hrvatima. Taj je sud najvažnija poluga u tom eksperimentu, koji je vrlo važan za svjetske moćnike budući da svojim uspjehom kane pokazati da ih nitko ne može zaustaviti u ostvarenju apsolutne vlasti u svijetu, istaknuo je i podsjetio da se "realizacija eksperimenta sastojala od niza apsurda, od embarga na uvoz oružja, navodne podjele BiH, do priče o tzv. topničkim dnevnicima".

"Poznato je kako je u granatiranju Knina poginuo samo jedan srpski civil, pa je apsurd nad apsurdima inzistirati na važnosti topničkih dnevnika u procesu protiv hrvatskih generala", smatra Pečarić. Napominje kako je jedini logičan razlog u inzistiranju na tim dnevnicima rasističke naravi jer, kako dodaje, jedan poginuli srpski civil mnogo im je vrjedniji od tisuće poginulih Hrvata, sa zemljom sravnjenim Vukovarom i drugim granatiranim hrvatskim gradovima.

Po ocjeni umirovljenoga sveučilišnog profesora Zdravka Tomca, najveći problem Hrvatske jest hrvatska politika jer u Hrvatskoj postoji peta haaška kolona.

"Ne možemo utjecati na politiku svjetskih moćnika, ali možemo promijeniti hrvatsku politiku", rekao je Tomac, dodajući da su prva prilika za to predsjednički izbori. Po njegovim riječima, kako se vodi predsjednička kampanja u medijima, svi su izgledi da će Hrvatska dobiti predsjednika koji će nastaviti antihrvatsku politku.

Tomac je upozorio na nedavni skup u HAZU-u "Kako je nastala država Hrvatska 1991.", koji je u elektronskim i tiskanim medijima gotovo prešućen.

"Došli smo u situaciju da se predsjednik Sabora i Vlade, koji su govorili na tome skupu, cenzurira. Želi se izbrisati sjećanje na hrvatsku državu", rekao je Tomac, koji misli da je hrvatska država ugrožena te da je moramo obraniti jer nije sigurno, kako je rekao, da će ostati suverena.

Voditelj stručnih skupova, umirovljeni sudac Ustavnoga suda Milan Vuković uvodno je rekao kako vjeruje da je 8. stručni skup vjerojatno posljednji te je izrazio nadu u oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Na današnjemu stručnom skupu govorili su i dr. Pavao Galić, Miroslav Međimurec, Mile Prpa, Lujo Medvidović, Drago Duvnjak, Marko Barišić i Mate Kovačević

Radovi sa skupa bit će objavljeni u zborniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi