VIJEĆE EUROPE TERETI KOSOVSKOG PREMIJERA

'Hashim Thaci je vođa mafije koja trguje ljudskim organima'

14.12.2010 u 20:23

Bionic
Reading

Kosovski premijer Hashim Thaci vođa je kosovske mafijaške skupine odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa u istočnoj Europi - rezultati su dvogodišnje istrage Vijeća Europe

Dva dana nakon izbora i samo dan nakon rezultata i ponovne pobjede na izborima na Kosovu, premijer Hashim Thaçi suočen je s ozbiljnim optužbama, i to iz Vijeća Europe. Britanski Guardian objavio je da istraga Vijeća, koja je trajala dvije godine, ukazuje na to da je kosovski premijer vođa balkanske mafije koja ubija srpske zatvorenike kako bi kasnije prodavali njihove bubrege.

Hashim Thaçi identificiran je kao šef mreže koja je počela sa svojim djelovanjem 1999. uoči rata na Kosovu i od tada je držala moćan utjecaj na kosovske vlasti.

Izvještaj dvogodišnje istrage, u kojem se navodi FBI i drugi obavještajni izvori, posjeduje Guardian. Navode Thaçija kao osobu koja je u posljednjem desetljeću provodila nasilnu kontrolu nad tržištem heroina.

Osobe iz užeg kruga kosovskog premijera također su optužene da su nakon rata izvan granica Kosova otimale ljude i zarobljavale ih na Kosovu. U dokumentima je zabilježeno da je pritom nekoliko Srba bilo ubijeno, te su im izvađeni bubrezi koje su kasnije prodavali na crnom tržištu.

U slučaju navodnog trgovanja organima koje je kosovska policija otkrila 2008. godine, danas je u Prištini započeo sudskih postupak. Prema toj optužnici, organi su se vadili siromašnim žrtvama u klinici zvanoj kao Medicus, a bila je povezana s kosovskom oslobodilačkom vojskom.

Ove optužbe pojavljuju se u ključnom trenutku, odnosno samo dva dana nakon prvih izbora na Kosovu nakon objave nezavisnosti od Srbije 2008. godine. Thaçi je pobijedio na izborima i u postupku je potrage za koalicijskim partnerima, prenosi britanski Guardian.