NIJE NIŠTA UČINIO ZA BIH

Hartmann Carlu Bildtu: Što ti radiš u Sarajevu?

06.04.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Danas je u Sarajevu obilježena 20. godišnjica od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Obilježavanju početka opsade prisustvovali su i neki od visokih dužnosnika međunarodne zajednice

Među njima je bio i ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, nekadašnji visoki predstavnik za BiH, kao i novinarka Florence Hartmann, bivša glasnogovornika tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carle del Ponte.


Florence Hartmann je prilikom susreta s Bildtom preuzela inicijativu žestoko prosvjedujući protiv njegove prisutnosti u Sarajevu baš na ovaj dan. 'On nije trebao doći danas u Sarajevo. Pitala sam ga zašto je došao. Trebao je doći kada je nešto mogao učiniti. A onda kada je nešto mogao učiniti, govorio je da je Milošević dobar momak. To piše i u transkriptima. On ne zaslužuje danas biti ovdje', kaže Florence Hartmann.

Hartmannova je rekla da Carl Bildt 'svojom politikom kao predstavnik svoje države i Evropske unije nije ništa učinio da se skrate muke Sarajeva i čitave Bosne i Hercegovine', zbog čega 'smatra da mu ovdje nije mjesto'. 'Ja sam slobodan građanin Europe i imam mu pravo to reći, a on ima pravo nastaviti biti tu. Pitala sam ga zašto je tu došao i rekla mu da on ne zaslužuje biti ovdje. Nije mi ništa odgovorio', komentirala je Hartmann verbalni duel u kojem je Bildt većinom šutio, okrenuo se i otišao.