IZRAELSKI GENERAL:

Hamas se suzdržava od raketnih napada iz Gaze

13.11.2009 u 18:25

Bionic
Reading

Hamas je prekinuo raketne napade na Izrael nakon prošlogodišnjeg rata u Pojasu Gaze, a u tome sprječava i ostale naoružane palestinske skupine na tome području, izjavio je u petak izraelski general.

To rijetko izraelsko priznanje da se Hamas suzdržava od napada dolazi u vrijeme kad obje strane žele nastaviti razmjenu zarobljenika pod pokroviteljstvom Egipta i Njemačke. Egipat također želi pomoći u prevladavanju nesporazuma između Hamasa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. On je često optuživao tu islamističku skupinu, koja nadzire Gazu, da provociranjem Izraela ugrožava palestinske nacionalne interese.

'Barem zasad mogu reći da se Hamas suzdržava, kao i ostali', rekao je general pukovnik Gabi Ashkenazi. 'Tu i tamo, na nekim mjestima ima vatre, ali ukupno je stanje mirno', dodao je.

Hamas, koji odbija priznati Izrael, kaže da nema službenog primirja. No njegovi dužnosnici privatno dopuštaju da se Hamas, kao i druge manje oružane skupine u Gazi, suzdržavaju od napada kako bi se omogućila obnova uništene infrastrukture na tome prostoru.