opkoljeni pojas

Hamas objavio da je zbog nestašice struje umrlo 24 bolesnika u Al Šifi u Gazi

17.11.2023 u 19:46

Bionic
Reading

Zbog nestašice struje umrla su 24 bolesnika u bolnici Al Šifa u Gazi gdje izraelska vojska nastavlja tražiti oružje palestinskog islamističkog pokreta Hamas koji je objavio da je u izraelskoj ofenzivi do danas poginulo 12.000 Palestinaca, među njima 5000 djece

Izrael je ranije u petak pristao na dopremu do dva kamiona goriva na dan u opkoljeni Pojas Gaze gdje su brojne bolnice prestale raditi zbog nestašica struje i zbog prekida dopreme humanitarne pomoći zbog čega je UN upozorio da stanovništvu prijeti "glad".

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Hamasa Ašraf al-Kidra rekao je za AFP da su "24 bolesnika" umrla u "zadnjih 48 sati" u bolnici al-Šifa, "jer je vitalna medicinska oprema prestala raditi pošto nema struje" za generatore.

U Pojasu Gaze, koji je pod stalnim izraelskim bombardiranjima nakon 7. listopada ubijeno je više od 12.000 Palestinaca, među njima 5000 djece, od 7. listopada, objavio je ured za medije u Gazi.

Dva kamiona goriva na dan tek su djelić od približno 50 kamiona koliko je svakodnevno ulazilo u Pojas Gaze prije početka izraelskog rata s Hamasom 7. listopada, objavila je UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

U bolnici Al Šifa, stanje je "katastrofalno" za pacijente, raseljene stanovnike Gaze i bolničko osoblje, nagurane bez struje, "bez vode bez hrane", rekao je za AFP direktor bolnice doktor Mohamed Abu Salmija.

Prema UN-u 2.300 ljudi sada je u okrugu bolnice.

Izraelska vojska rekla je za agenciju AFP da nastavlja pretraživati golemi bolnički kompleks kojim se, kako tvrdi, Hamas služio za pohranu oružja, a ispod nje je iskopao mrežu tunela, no Hamas te tvrdnje redovito odbacuje.

Izrael se zakleo da će "uništiti" Hamas kada je taj pokret koji ne priznaje državu Izrael pokrenuo krvave napade na izraelske civile usmrtivši ih 1200.

Izraelska vojska objavila je da je u borbama na palestinskom teritoriju ubijen 51 izraelski vojnik.

UN već tjednima traži isporuku goriva za Pojas Gaze kako bi se omogućio rad bolnica, a kamioni uopće mogli dopremati humanitarnu pomoć.

Pojas Gaze je od 9. listopada u "potpunoj opsadi" Izraela koji je prekinuo isporuke hrane, vode, struje i lijekova.

Izrael je do sada odbijao propustiti gorivo tvrdeći da se njima koriste borci Hamasa za ratovanje.

Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija svrstali su Hamas na popis terorističkih organizacija.

Pronađena tijela taokinja Weiss i Marciano

UNRWA je objavila u petak da neće moći koordinirati distribuciju pomoći zbog prekida komunikacija, također zato jer nema goriva za generatore.

Ministarstvo zdravstva Hamasa navelo je u četvrtak da 24 od 35 bolnica više ne radi, a devet drugih u funkciji je tek djelomično.

Prema podacima UN-a raseljeno je između 1,65 do 2,4 milijuna stanovnika Pojasa Gaze.

Većina koja je izbjegla na jug Gaze, na što ih je pozivala izraelska vojske, preživljava na zimi.

Prema podacima UNRWA-e, 70 posto stanovništva nema pristup pitkoj vodi na jugu Gaze, gdje su se odvodi počeli prelijevati ulicama.

"S dolaskom zime, privremena skloništa koja su prenapučena, civili su suočeni i s nestašicom pitke vode i prijeti im glad", upozorio je u četvrtak Svjetski program za hranu.

U petak je izraelska vojska objavila da je u pretraživanju bolnice Al Šifa pronašla tijelo izraelske vojnike Noe Marciano (19), koju je Hamas uzeo kao taokinju 7. listopada. Hamas je rekao u ponedjeljak da je ona ubijena u izraelskim bombardiranjima.

U četvrtak navečer pronađeno je tijelo Yehudit Weiss, blizu bolnice. Tu 65-godišnju ženu "ubili su teroristi u Pojasu Gaze, tvrdi izraelska vojska pošto je bila oteta 7. listopada u napadu na kibuc Beeri na jugu Izraela.

Osjetljivi pregovori

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas toga dana oteo oko 240 talaca, civila i vojnika.

U Izraelu pritisak raste na premijera Benjamina Netanyahua da postigne oslobađanje talaca, a pregovore vodi država Katar.

Rodbina talaca koji su u utorak organizirano krenuli iz Tel Aviva kako bi od izraelske vlade tražili da postigne njihovo oslobađanje, trebala bi u četvrtak stići u Jeruzalem

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri koji je "u kontaktu s Hamasom i drugim međunarodnim stranama te Izraelom", rekao je da su "pregovori vrlo osjetljivi".

Izrael je do sada odbijao prekid vatre bez oslobođenja talaca. Prvi čovjek Hamasa koji živi u egzilu, Ismail Hanija, tvrdi da Izrael nije "ostvario nijedan od svojih ciljeva" i poručuje da će Izrael "postići oslobađanje talaca samo po cijeni koju će (Hamas) odrediti".