PODRŠKA NAPORIMA SRBIJE

Halonen u Beogradu: Ne postoji prečac za EU

31.03.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Predsjednica Finske Tarja Halonen podržala je danas u Beogradu europske ambicije Srbije, ali i ukazala da ne postoji prečica za ulazak u Europsku uniju i da je potrebno ispuniti određene kriterije

'Podržavamo Srbiju u sve učinkovitijim koracima za pridruživanje Uniji... U našem interesu je da se EU proširi i da Srbija ispuni kriterije za ulazak', rekla je Halonen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

'Kriteriji postavljeni Srbiji i drugim zemljama na putu ka EU nisu nepotrebni izazovi, već postoje zato što je konkurencija u EU veoma snažna. Određeni obavezni kriteriji moraju biti zadovoljeni prije ulaska u EU. Finska je prije ulaska naučila mnogo o tome kako se ti kriteriji ispunjavaju i zato je danas voljna ta iskustva i podijeliti', rekla je Halonen.

Halonen je ponudila Srbiji pomoć Finske, ističući da je u prošlosti više država u procesu eurointegracija imalo neposredne koristi od finskih iskustava.

'Očekujemo da se ispuni ono što se obeća, a radi se o međunarodnim obavezama. Zemlje EU moraju izvršavati svoje obaveze i žele da i zemlje koje se žele pridružiti izvršavaju svoje', dodala je ona.

Tarja Halonen je navela da se zanimala na koji način Srbija planira proširiti suradnju sa zemljama zapadnog Balkana, te potvrdila da su odnosi Finske i Srbije dobri, ali da bi mogli biti bolji, te da bi trebalo poboljšati i dalje skromnu trgovinsku razmjenu.

Dodala je da je Finska zainteresirana za suradnju u sektoru zaštite okoliša i tehnologije.

Predsjednik Tadić zahvalio je Finskoj na dosljednoj podršci koju pruža Srbiji u procesu eurointegracija. Izrazio je nadu da ideja o proširenju EU, unatoč globalnoj krizi i problemima u eurozoni, neće biti zaustavljena.

'Usprkos nekim protivljenjima proširenju Unije, nadam se da će zagovornici brzog proširenja uvijek prevagnuti, a Srbija će ispuniti svaki postavljeni kriterij', rekao je Tadić.

'Čeka nas velik rad i reforme u brojnim sektorima. Vjerujemo da možemo imati većinske odluke u parlamentu da u najbržem mogućem roku ispunimo kriterije potrebne za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU', zaključio je Tadić.

Tadić je rekao da Srbija u ovoj godini želi dobiti status kandidata, ali je ukazao da je prije toga potrebno ispuniti određene kriterije, među kojima je i uhićenje preostala dva haška bjegunca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

'Učinit ćemo sve da Hadžić i Mladić budu uhićeni i prebačeni u Haag... Srbija to ne čini zbog Haaga već zbog svog zakonodavstva i pomirenja u regiji', rekao je Tadić.