MALI BISKVITI, VELIKI KREDITI

Halo, HBOR, imam projekt koji nećete moći odbiti!

30.05.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Pokušajte zamisliti da 'no name' poduzetnik dođe u HBOR sa svježe osnovanom tvrtkom 'teškom' 20.000 kuna i traži 20 milijuna kuna kredita za proizvodnju biskvita. Službenik na šalteru zasigurno bi ga ekspresno ispratio s ciničnim bankarskim osmijehom i obrazloženjem da je to malo prerizičan projekt za banku

Ali u Hrvatskoj oduvijek postoji posebna skupina nadarenih poduzetnika koji s lakoćom probijaju barijere u državnim bankama. Uz pomoć nevidljivih sila oni omekšaju tvrde bankarske kriterije i dolaze do jeftinog novca za svoje poduzetničke projekte.

Pred takvim poduzetnicima ponekad pokleknu i savjesni kreditni referenti HBOR-a, koji 'ne vode računa o tome tko je kome rođak, tko je s kim povezan, iako sve pritiske uredno saslušaju'.

Kada izbije skandal i svima postane jasno da su politički pritisci kumovali odobravanju kredita 'vječni šef' HBOR-a Anton Kovačev pospe se pepelom po glavi objašnjavajući da 'ima loših odluka, ali su one zanemarive u ukupnom poslovanju HBOR-a'.

Posljednja dva slučaja koja su isplivala na površinu potaknuta sukobom na relaciji Linić - Milanović još jednom su pokazala koliko su rastezljivi kriteriji dodjeljivanja kredita u HBOR-u.


U oba slučaja radi se o 'start up' projektima koji su po definiciji izuzetno rizični za banke. To se već potvrdilo u slučaju kredita koji je HBOR posredstvom Centar banke dodijelio šogorici premijera Milanovića za automatsku autopraonicu, koja se ni dvije godine nakon realizacije investicije nalazi pred bankrotom

Zanimljivo je da je zeleno svjetlo za ovaj kredit dala notorna Centar banka, koja je u međuvremenu završila u stečaju, a prije toga ju je država bezuspješno pokušala spasiti s 50 milijuna kuna 'bačenih u vjetar'.

U slučaju 'Mali biskviti' odobren je kredit od 20 milijuna kuna poduzetniku početniku koji ulaže milijun kuna vlastitih sredstava, a prati ga paradržavni fond s još 20 milijuna kuna.

Iz aviona je vidljivo da takav financijski aranžman ne može proći bez snažnog političkog pokroviteljstva. Uostalom, HBOR-ov program za poduzetnike početnike predviđa maksimalni iznos kredita od 1,8 milijuna kuna

Nakon što je još jednom izašla na vidjelo 'rupičava' kreditna politika HBOR-a valjda je svima potpuno jasno da nešto hitno treba mijenjati. Ali kako vjerovati u to kada potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavi:

'Nadam se da s današnjim danom počinje novi ciklus u razvoju HBOR-a te da će biti manje bilo kakvih spornih situacija, ako ih je uopće i bilo, jer ovo su sve ipak nagađanja.'