VLASNIK MALIH BISKVITA

'Linić vuče potez očajnika, njega i Kraš dat ću na sud'

29.05.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Slavko Linić, bivši ministar financija, na konferenciji za medije naveo je, između ostalog, da je jedan od razloga za njegovu smjenu bio sukob s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom Gordanom Marasom oko kredita HBOR-a koji je dobila tvrtka Mali biskviti vlasnika Tomislava Ljutića, bivšeg člana Uprave Kraša. Ljutić tvrdi da ne poznaje Milanovića, da je jednom vidio Marasa te da će Linića i Kraš dati na sud ako mu projekt bude stopiran

Mali biskviti osnovani su u ožujku 2013. s 20.000 kuna temeljenog kapitala, naveo je Linić, a dva mjeseca kasnije vlasnik tvrtke je od HBOR-a zatražio 20 milijuna kuna kredita.

'Ako bi dobili kredit, Questus fond ušao bi u temeljni kapital s 1,5 milijuna kuna, a isto toliko dodao bi i Ljutić. Time bi se temeljni kapital povećao na tri milijuna. Kako to nije bilo dovoljno, Questus bi stavio dodatnih 18,5 milijuna. Na ulaganje od 40 milijuna kuna kredit je trebao iznositi 38 milijuna kuna. Kako to može biti realan projekt?', upitao se Linić i dodao da je tragedija bilo i obrazloženje u kojem Questus traži da se njegov novac s kamatom vrati do 2018.

'Projekt još nije ni počeo, a treba vratiti 50 posto ulaganja uz kamatu od pristojnih 12 posto. Takvi projekti nisu realni. Zašto bi netko inzistirao na takvom projektu? Biskviti bi se proizvodili u iznajmljenom prostoru, a čokolada bi se uvozila iz Poljske. Kada je Kraš saznao za to, optužio je bivšeg člana Uprave za krađu ideja i kadrova. Ministar Maras im je još dao državno jamstvo HAMAG-a u visini 9,7 milijuna kuna', istaknuo je Linić.

Naveo je da je sa svim upoznao Milanovića, a njemu nisu bili bitni Kraš i mali dioničari koji su vlasnici, nego tvrtka koja bi radila na pakiranju uvozne robe i 60 ljudi koji bi u njoj bili zaposleni.

Prozvani Ljutić isprva nije želio komentirati, kako je rekao, 'potez očajnika prije nego ga dohvate nadležne službe', ali onda se predomislio i odlučio iznijeti svoje viđenje priče. Tvrdi da je 'čist' te da baš nije najbolje ni razumio za što to njega točno proziva Linić.

'Premijera Milanovića ne poznajem, a pisao sam mu jednom uoči sjednice NO-a HBOR-a da ga upozorim na nepravilnosti. Ministra Marasa vidio sam pak jednom u životu. Otkad sam otišao iz Kraša, pokušava me se sotonizirati, a u tome prednjače Linić i njegovi prijatelji iz Kraša, s kojima je na privatnim rođendanima, zabavama, s kojima redovno ruča i karta. Riječ je o Marici Vidaković, Jadranki Ivčić i ostatku vrhuške iz te tvrtke. Etiketira me se kao lopova i kriminalca, a što sam ja to protuzakonito napravio? Ako mi se nakon današnjeg dana stopira projekt, Linića i Kraš čeka solidarna tužba jer nema drugog načina nego da se pokušam zaštititi na sudu', navodi Ljutić.

Ističe kako su njegov poslovni plan prepoznali i dobrim ocijenili konzultanti Roland Bergera, koje je angažirao Questus fond, pa su i Fondovi za gospodarsku suradnju (FGS) zainteresirani za njega.

'Kredit mi je uvjetno odobren, a to što Linić priča o 18,5 milijuna kredita Questusa su neistine. Radi se o konvertibilnom zajmu, a ne kreditu, koji se, u slučaju da se ne može vratiti, pretvara u vlasnički udio u tvrtki.

Tu rizika nema. U periodu dok sam ja pokušavao pokrenuti stvari s mrtve točke Kraš na ilegalan način, očito preko Linića, koji je u to vrijeme bio predsjednik NO-a HBOR-a, dobiva materijale o projektu.

Pitam se je li možda sa svim što je danas iznio prekršio i tajnu na koju je bio obvezan kao šef NO-a', pomalo uznemireno kazao je Ljutić dodavši za kraj kako će sutra organizirati konferenciju za medije koja bi mogla otvoriti Pandorinu kutiju i na kojoj planira pokazati sve dokumente koje ima.