temeljita priprema

Haifa: Instalirana podzemna bolnica sa 2000 kreveta na tri kata

12.10.2023 u 19:35

Bionic
Reading

Duboko ispod izraelskog grada Haife, medicinari su u četvrtak poredali krevete i provjeravali veze u, kako su rekli, najvećoj podzemnoj bolnici na svijetu, pripremajući se za dan kada će sukobi koji ključaju na granicama doći na njihova vrata

Na jugu je izraelska vojska bombardirala pojas Gaze, obećavajući da će zbrisati militantni pokret Hamas koji je u subotu poslao stotine naoružanih napadača da divljaju po izraelskim gradovima, ubijajući stotine civila. Na sjeveru, rakete su dolazile preko granice iz Libanona, a na sjeveroistoku, Sirija je u četvrtak optužila izraelske snage da su lansirale istovremene raketne napade na dvije svoje glavne zračne luke, podsjeća HRT.

Pod Haifom je sve bilo tiho, iako su se sirene kasnije oglasile iznad zemlje, kao i dan ranije kada je Hamas rekao da je gađao lučki grad raketom R60. U napadu nije bilo prijavljenih žrtava.

'Budući da sada raste napetost na sjeveru, Ministarstvo zdravlja nas je zamolilo da pripremimo podzemni objekt', rekao je za Reuters dr. Michael Halberthal, glavni direktor Rambam Health Care Campusa koji vodi operaciju.

Ukupno 2000 kreveta raspoređeno je u utvrđenoj podzemnoj hitnoj bolnici Sammy Ofer na tri kata, a svaki od njih pokriva 20 000 četvornih metara ili otprilike pet hektara. U mirnodopsko vrijeme to su parkirališta. U ratu su u njima smještene operacijske dvorane, odjeli za oporavak.

Sjajna oprema daleko je od kaosa i pokolja u medicinskim centrima u Gazi. Tamo je Crveni križ u četvrtak molio da se dopusti unos goriva kako bi se spriječilo da se prenatrpane bolnice "pretvore u mrtvačnice", a Izrael je rekao da neće biti humanitarnih iznimaka od njegove opsade pojasa Gaze sve dok svi taoci ne budu oslobođeni.

Djeca nastradala u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia