ODLAGALIŠTE BALA

Habuš traži da mu Orešković pomogne oko otpada

25.03.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i predsjednik Povjerenstva za praćenje problematike baliranog miješanog komunalnog otpada Mladen Hižak pismom su od Vlade i Sabora zatražili pomoć u rješavanju problema financiranja sanacije odlagališta bala u Brezju.

Habuš i Hižak pismom su se obratili premijeru i potpredsjednicima Vlade, predsjedniku Hrvatskog sabora te predsjednicima saborskih odnora i svih klubova zastupnika.

Od njih traže da se svaki u svom djelokrugu i nadležnosti uključi u rješavanje tog problema te da se u što skorijem roku donese konačna odluka o sufinanciranju sanacije odlagališta u Brezju, koja će koštati više od 115 milijuna kuna.

Napominju kako je o toj inicijativi, koja je pokrenuta na zadnjem sastanku Povjerenstva za praćenje problematike baliranog miješanog komunalnog otpada koje je osnovalo varaždinsko Gradsko vijeće, obaviješten i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Inače, problem rješavanja 130.000 tona bala na odlagalištu u Brezju traje već niz godina. Posao oko zbrinjavanja otpada našao se pod istragom Državnog odvjetništva, zbog čega je u pritvoru pod sumnjom u nepravilnosti završio bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Gradsko vijeće je 2013. godine dodijelilo koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada, koju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i eneregtsku učinkovitost smatraju nezakonitom.