TRAKAVICA S OTPADOM

Habuš sudsku presudu nazvao opstrukcijom

02.08.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Žalit ćemo se na rješenje varaždinskog Trgovačkog suda koje je jučer stiglo, ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš osvrćući se privremenu mjeru kojom je Varkomu i Gradu Varaždinu zabranjeno raspolaganje komunalnim otpadom, odnosno da ga isporučuje bilo kome izuzev T7 VIS-u

Koncesija za novonastali otpad je raspisana krajem lipnja. Rok za otvaranje ponuda je trebao biti 31. srpnja. Međutim, kao što smo očekivali i najavljivali, stigla je žalba za koju je postojala mogućnost. Žalila se jedna grupacija i time je postupak obustavljen. Očekujemo odgovor Komisije za javnu nabavu, ma kakav bude. Ukoliko žalba bude odbijena, nastavit ćemo s postupkom odabira koncesionara za zbrinjavanje otpada, najavio je varaždinski gradonačelnik koji je očigledno uvjeren da će VTS uvažiti žalbu Grada Varaždina na privremenu mjeru.

Privremena mjera zabrane raspolaganja odnosi se na komunalni otpadom koji Varkom skuplja ili će skupljati na području Varaždina te više naselja. Ta mjera bit će na snazi do okončanja postupka u kojem T7 VIS tuži Grad i Varkom zbog neispunjavanja ugovora vezanog uz zbrinjavanja otpada.

'Žalit ćemo se Visokom trgovačkom sudu jer ovo rješenje, neću reći da je presedan, ali ne ispunjava svrhu. Naime, ovakvim rješenjem niti T7 VIS postiže bilo što, niti pak će Grad Varaždin postići bilo što. Budući da je T7 VIS dao prijedlog 13. srpnja i da je već riješen, vjerujem da će i VTS isto tako po hitnom postupku riješiti i našu žalbu', rekao je Habuš.

Gradonačelnik je naglasio kako razumje da T7 VIS štiti svoja prava i ulaganje.

'Ako sud utvrdi da je T7 VIS u pravu, imat će pravo na naknadu štete. Ukoliko utvrdi da smo mi u pravu, stvari će biti drugačije', ustvrdio je Habuš.

Naglasio je da shvaća nastojanja za zaštitu materijalnih prava, ali da mu ovo izgleda kao opstrukcija.

'To je pokušaj odugovlačenja, ali to ne može trajati dovijeka', ustvrdio je Habuš, dodajući da će se problem novonastalog i baliranog otpada riješiti do ljeta iduće godine, ali nije otkrio gdje će se otpad u međuvremenu odlagati s obzirom da je Ministarstvo zaštite okoliša svoju zabranu odlaganja u Brezju prolongiralo zasada samo do kraja kolovoza.

Vijećnici varaždinskog Gradskog vijeća iz redova HDZ-a, koji su trenutno jedina stranačka opozicija vladajućoj varaždinskoj koaliciji HNS - SDP koju podupiru HSLS, HSU i HL-SR, odbili su sudjelovati u radu varaždinskog gradskog parlamenta. Izvijestio je to njihov klub vijećnika u pismu koje je upućeno predsjedniku Gradskog vijeća Josipu Hehetu uoči početka današnje sjednice.

'Ocjenjujem da svojim aktivnim sudjelovanjem ne bismo na konstruktivan i demokratski način uspjeli doprinijeti raspravi i donošenju kvalitetnih odluka od interesa za sve građane Grada Varaždina. Kao i mnogo puta do sada, 'glasačka mašina' trenutno vladajuće koalicije na gotovo svakoj sjednici Gradskog vijeća uspijeva gradonačelniku i njegovoj inertnoj i, usuđujemo se reći, nesposobnoj ekipi odabranoj po koalicijskom stranačkom ključu, a ne po kriteriju stručnosti, ostvariti dovoljnu većinu za donošenje pravno i moralno dvojbenih odluka', poručili su varaždinski HDZ-ovci.

Optužili su gradonačelnika Habuša i koalicijske partnere da su od Varaždina, 'grada poželjnog za život, postali - grad slučaj! Strani investitori još nedavno su hrlili u naše gospodarske zone, a danas Varaždin zaobilaze u širokom luku'.