FLORENCE HARTMANN:

'Haag je vodio protiv mene proces na staljinistički način'

FLORENCE HARTMANN

FLORENCE HARTMANN

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Haški sud izdao je nalog za hapšenje Florence Hartmann, bivše glasnogovornice ove institucije, kako bi bila upućena na izdržavanje kazne od sedam dana zatvora jer nije platila kaznu od 7.000 eura

Florence Hartmann kažnjena je zbog nepoštivanja suda u slučaju koji Haški sud vodi protiv nje zbog objavljivanja dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

'Od Drugog svjetskog rata nijedan francuski novinar nije bio uhapšen. Za mene je nalog o hapšenju veoma neobičan. Tih 7.000 eura ja sam uplatila na račun u jednoj francuskoj banci odakle su ga oni mogli uzeti u svako vrijeme', kaže Hartmann u razgovoru za Sarajevo-x.com

S obzirom na to do 25. listopad nije platila novčanu kaznu, Žalbeno vijeće Suda uputilo je nalog za hapšenje vlastima Francuske, čija je državljanka.

'Postupak protiv mene vođen je na staljinistički način. Prekršena su mnoga moja prava i presuda je donesena unaprijed. Pravni instrumenti koji su mi bili na raspolaganju nisu doveli do sprečavanja daljnjeg kršenja mojih prava', dodaje Florence Hartmann.

Kaže da ne postoji viši sud u Hagu ni bilo kakva sudska instanca koja može popraviti kršenja pravne procedure u njezinom slučaju.

'Zbog toga sam novac stavila na banku odakle ga oni mogu uzeti. Ali, da bi to učinili, prvo moraju tražiti dozvolu od Francuske. U pitanju je legalnost procedure', kaže Florence i dodaje kako je u ovom slučaju prekršena Konvencija o ljudskim pravima.

'Svoj dosje predat ću specijalnom izvjestitelju za slobodu izražavanja UN-a. To sam htjela učiniti i prije naloga za hapšenje, ali ću to sada svakako napraviti. Specijalni izvjestitelj će dati svoje mišljenje o ovom pitanju', dodaje bivša glasnogovornica Haškog tribunala.

'Vrlo je važno gledati ovo kao kršenje slobode izražavanja. Taj zločin zbog kojeg traže moje uhićenje ne postoji. Oni su ga kreirali u cilju osvete za moje kritike. Ne smije ostati na ovom jer će to biti instrument za kažnjavanje i cenzuru drugih novinara i promatrača sudskih procesa širom svijeta', pojašnjava Hartmann.

'Stojim na raspolaganju sudovima u bilo kojoj državi', dodala je na kraju te rekla da se ne krije pred licem pravde.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi