šef un-a

Guterres: Šokiran sam lažnim tumačenjem mojih riječi!

25.10.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Šokiran sam lažnim tumačenjem mojih riječi kazao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nakon što je njegov govor u utorak izazvao erupciju negodovanja u Izraelu, neki dužnosnici su čak zatražili da podnese ostavku

Guterres je kazao da je 'šokiran pogrešnim tumačenjem nekih' njegovih jučerašnjih izjava u Vijeću sigurnosti - gdje je rekao da je važno priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili 'u vakuumu'.

'Kao da se time opravdavaju teroristički akti Hamasa', rekao je novinarima, prenosi BBC.

'Ovo je laž. Bilo je suprotno.'

Šef UN-a je naglasio da nedvosmisleno osuđuje 'strašne i neviđene terorističke napade Hamasa u Izraelu od 7. listopada'.

Guterres je istaknuo da je jučer rekao da 'ništa ne može opravdati namjerno ubijanje, ranjavanje i otmicu civila – ili ispaljivanje raketa na civilne ciljeve'.

'Istina je, govorio sam o pritužbama palestinskog naroda. Čineći to, jasno sam rekao, citiram: 'Ali pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa'.'

Konačno, Guterres kaže kako vjeruje da je potrebno zabilježiti riječi točno.

  • +2
Antonio Guterres Izvor: Profimedia / Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

'Posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima', naveo je čelnik UN-a prije nego je završio kratko obraćanje.

“Gospodine glavni tajniče, u kojem to svijetu živite", upitao je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen prije nego što je otkazao sastanak s Antonijem Guterresom koji je osudio "jasna kršenja" humanitarnog zakona u Gazi.

“Bez sumnje, to nije naš svijet", dodao je Cohen pred Vijećem sigurnosti UN-a, opisujući "brutalni masakr" Hamasa u Izraelu 7. listopada.

"Kako možete dogovarati prekid vatre s nekim tko se zakleo da će ubiti i uništiti samu vašu egzistenciju", pitao je misleći na zahtjev za "trenutnim humanitarnim prekidom vatre" koji je ponovno zatražio Guterres.

U ovim okolnostima "odlučio sam otkazati svoj sastanak s glavnim tajnikom", rekao je Cohen novinarima nešto kasnije.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan otišao je korak dalje pozivajući Guterresa na ostavku.