zločin u vakuumu

Izraelci šokirani riječima glavnog tajnika UN-a

24.10.2023 u 17:08

Bionic
Reading

Izrael prosvjeduje nakon što se je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pokušao objasniti poticaj koji stoji iza napada terorističke skupine Hamas na Izrael na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Izraelu i Hamasu.

"Važno je također priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu. Palestinski narod je bio izložen 56 godina okupacije. Vidjeli su kako njihova zemlja neprestano proždire naselja i trpi nasilje; njihovo gospodarstvo je ugušeno; njihovi ljudi raseljeni, a domovi porušeni. Njihove nade u političko rješenje njihove nevolje nestaju', rekao je Guterres.

Guterres je dodao da “tužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.”

Izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan nazvao je Guterresove izjave "šokantnim", "užasnim" i "potpuno odvojenim od stvarnosti naše regije".

"Njegovi komentari... predstavljaju opravdanje za terorizam i ubojstvo", kaže Erdan. “Žalosno je da je osoba s takvim stavovima na čelu organizacije koja je nastala nakon holokausta.”