LIBERATION ARNAULTU

'Gubi se, bogata budalo!'

11.09.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Afera oko fiskalnog egzila Bernarda Arnaulta, najbogatijeg Francuza, u Belgiju zasad se uspjela pretvoriti u omanji incident međunarodnih razmjera, s velikim političkim konotacijama, a rezultirala je i najavom sudske tužbe

Naime, otkad je ovog vikenda i službeno priopćeno da je Bernard Arnault, većinski vlasnik luksuzne korporacije LVMH, najbogatiji Europljanin i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu prema magazinu Forbes, i službeno zatražio belgijsko državljanstvo, priča je dobila sve konture političko-medijskog skandala. Naime, glavna pretpostavka za prebjeg u susjednu Belgiju je najava predsjednika Hollandea o uvođenju tzv. superporeza od 75 posto na prihode iznad milijun eura. Iako službena verzija događaja inzistira da je odlazak Arnaulta uvjetovan željom da proširi poslovanje vlastite kompanije u Belgiji te da i dalje ostaje porezni obveznik u Francuskoj, razloga za skepsu ima i previše.

Naime, zahtjev za naturalizacijom ima, prije svega, jako simboličku notu i nastupa u delikatnom trenutku za novu vlast. Ako pred uvođenjem superporeza, a predsjednik Hollande stalno uvjerava da neće iznevjeriti i kad se radi o tom obećanju, glavni kandidat tehničkim manevrom u zadnji čas izbjegne najavljenu poreznu obvezu, čitava mjera oporezivanja najimućnijih odmah slabi.
Smirivanju priče svakako ne pomažu ni neke činjenice iz prošlosti gospodina Arnaulta. Naime, njegova bliskost s bivšim predsjednikom Sarkozyjem dobro je poznata, a još je jedan detalj iz biografije zvuči veoma znakovito. 1981. godine, kada je izabrani socijalistički predsjednik François Mitterand, Arnault je s obitelji prebjegao u SAD, zbog, kako se tvrdi, sumnji u antipoduzetničku klimu, no vratio se tri godine nakon. Iste te argumente o 'neosjetljivosti socijalista za poduzetništvo u doba krize' spremno je sada preuzela i francuska desnica koja je Arnaultu pružila više-manje jednoglasnu potporu ističući ga kao egzemplarni model uspješnog poslovnog čovjeka.

Među medijskim izvještajima jedan je posebno zapeo za oku gospodinu Arnaultu. Naime, dnevni list Libération je na naslovnici u ponedjeljak objavio njegovu arhivsku fotografiju na kojoj drži kovčeg uz natpis 'Gubi se, bogata budalo!'. List Libération, sklon lijevoj opciji i poznat po upečatljivim naslovnicama, ovaj se put nije odlučio za ironijski ton, već za optužujuće prozivanje. Gesta je očito jako dirnula gospodina Arnaulta koji je isti dan najavio da će podnijeti tužbu protiv lista zbog 'teških uvreda izrečenih na njegov račun'. Iz lista su zasad poručili da uvrede u cijelom procesu itekako ima, no da za nju nisu zaslužni oni.