NA PUTU PREMA DOLJE

Guardian povijesno protiv laburista

03.05.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Britancima su do parlamentarnih izbora ostala još samo tri dana, a prilično je jasno da će nakon 6. svibnja vlast na otoku biti drukčije posložena iako je teško predvidjeti konkretan izborni ishod, no konzervativci su sve jači

U međuvremenu, laburističkom vođi i premijeru Gordonu Brownu crno se piše. Osim birača, sve veće nezadovoljstvo iskazuju i mediji. Nakon što je u četvrtak The Economist pozvao građane da glasuju za konzervativce koje predvodi David Cameron, isto je u subotu u svojem komentaru učinio i londonski The Times, što se nije dogodilo u zadnjih 18 godina.

Tradicionalnu potporu isti je dan laburistima uskratio i The Guardian, umjesto njih poduprijevši liberalne demokrate koji napreduju po anketama zahvaljujući uspješnim nastupima njihovog vođe Nicka Clegga u televizijskim debatama. Za razliku od Browna, koji se nije proslavio ni u jednoj od tri debate, a usput mu se dogodio i gaf u kojem je, zaboravivši na uključen mikrofon, umirovljenicu nazvao zadrtom.

Mediji smatraju i da Brown nije sposoban voditi zemlju. 'Brownov je argument uoči izbora da bi birači izborom konzervativaca doveli u pitanje gospodarski oporavak, a ne razumije da je najpogubnije nastaviti ovako. Da, gospodarstvu prijeti opasnost, a ta je opasnost Brown', piše Times. Guardian se pak pozvao na svoj prošlogodišnji napad na Browna i optužio laburiste da su 'sami krivi jer su tada trebali djelovati i dovesti novog lidera'.