ASSANGE TVRDI

Guardian odgovoran za cjelovitu objavu bilježaka

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2011 16:00
  • Objavljeno 06.09.2011 u 14:55
Julian Assange Wikileaks

Julian Assange Wikileaks

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Objava cjelovitih tekstova američkih diplomatskih bilježaka posljedica je nemara britanskog dnevnog lista The Guardian, kazao je u utorak Julian Assange, osnivač internetske stranice WikiLeaks koja je takve tekstove počela prosljeđivati u javnost

'Guardian je bio nemaran', izjavio je Assange sudionicima konferencije u Berlinu.

'Prije dva mjeseca otkrili smo da je Guardian objavio lozinku, čime je omogućio pristup poslužitelju na kojem su bile pohranjene cjelovite diplomatske bilješke', rekao je Assange videovezom iz Velike Britanije, gdje živi u kućnome pritvoru zbog optužbi za seksualnu agresiju.

Guardian je jedan od pet velikih dnevnih listova (američki New York Times, njemački Der Spiegel, francuski Le Monde i španjolski El Pais) pomoću kojih je WikiLeaks počeo objavljivati bilješke.

Guardian je osudio objavu nepročišćenih tekstova, no objasnio je da je lozinka, objavljena u jednoj knjizi o WikiLeaksu iz pera jednoga od njegovih novinara, vrijedila tek nekoliko sati.

Objava tih tekstova mogla je izazvati 'neku štetu', ali ne i 'velike štete', rekao je Assange. Podsjetio je da se američki State Department nije činio zabrinut kada ga je WikiLeaks obavijestio da kani objaviti 251.287 američkih diplomatskih bilježaka.

WikiLeaks se zamjerio Washingtonu u travnju 2010, kada je objavio videosnimku okrutnosti američke vojske u Bagdadu te desetke tisuća povjerljivih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku koji otkrivaju da je američka vojska prikrivala slučajeve mučenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi