Irakli Garibašvili

Gruzijski premijer poslao poruku Zelenskom: Ne miješajte se u politiku naše zemlje

13.03.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili optužio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se miješa u političku situaciju u njegovoj zemlji jer je komentirao prosvjede koji su ondje održani prošli tjedan, a ta je reakcija izazvala ljutit odgovor Kijeva

Tijekom prosvjeda protiv zakona o "stranim agentima" za koji kritičari kažu da upućuje na autoritarnu promjenu u Gruziji, Zelenskij je zahvalio prosvjednicima što su isticali ukrajinske zastave, kazavši da na taj način iskazuju poštovanje prema njegovoj zemlji, a Gruzijcima je poželio "demokratski uspjeh".

Prošli je petak gruzijski parlament odbacio zakon koji je, kako se činilo prijetio da naškodi nastojanju Tbilisija da uspostavi tješnje veze s Europom.

"Kada osoba čija je zemlja u ratu reagira na destruktivnu aktivnost nekoliko tisuća okupljenih ovdje u Gruziji, to je izravan pokazatelj da je i ta osoba uključena i motivirana da se i ovdje nešto dogodi, da se promijeni", rekao je Garibašvili u intervju za gruzijsku televiziju IMEDI emitiranom u nedjelju, aludirajući na Zelenskija.

"Svima bih poželio skori završetak ovoga rata i uspostavu mira", dodao je Garibašvili.

  • +12
Prosvjed u Gruziji Izvor: Profimedia / Autor: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

No glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko optužio je Garibašvilija da ponavlja "rusku propagandu" da Kijev nastoji uvući Gruziju u sukob s Moskvom.

"Kategorički odbacujemo takve tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Gruzijske vlasti traže neprijatelja na krivome mjestu", napisao je u ponedjeljak na Facebooku Nikolenko.

Unatoč Garibašvilijevim izjavama gruzijsko javno mnijenje snažno je proukrajinski i antiruski orijentirano.

Gruzija je 2008. vodila kratki rat s Rusijom u pogledu statusa dviju otcijepljenih regija koje podržava Moskva, Abhazije i Južne Osetije.

  • +33
Prosvjed u Gruziji Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia