'strani agenti'

Gruzijska policija pustila iz pritvora 132 osobe privedene zbog sudjelovanja u velikim prosvjedima

09.03.2023 u 22:27

Bionic
Reading

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je pustilo iz pritvora 132 osobe privedene zbog sudjelovanja u velikim prosvjedima protiv prijedloga zakona o "stranim agentima"

Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san priopćila je ranije u četvrtak da odustaje od prijedloga zakona o "stranim agentima" nakon dviju noći nasilnih prosvjeda protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritaran zaokret inspiriran Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Europskoj uniji.

Unatoč toj objavi, tisuće ljudi ponovno su izašle u četvrtak navečer na ulice Tbislija, iako su prosvjedi ovaj put bili mirni, prema izvjestiteljima. U proteklim danima policija je koristila vodene topove i suzavac da razbije demonstracije.

Predloženi zakon primorao bi sve gruzijske organizacije koje iz inozemstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda da se registrirati kao "strani agenti", a u protivnom bi bile kažnjene.

Prosvjednici sada pozivaju na parlamentarnu sjednicu na kojoj bi se stvarno povukao zakon koji je prošao prvo čitanje i da puste privedene iz pritvora, što je ministarstvo unutarnjih poslova prihvatilo.

Međutim, sudski postupci održat će se protiv osoba odgovornih za nasilje protiv policije i uništavanje javne imovine.

Gruzijski san isprva je tumačio da je zakon nužan kako bi se razotkrili kritičari Gruzijske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u zemlji.

  • +15
Prosvjedi u Gruziji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izaslanstvo Europske unije pohvalilo je odluku o povlačenju zakona objavivši na Twitteru: "Pozdravljamo objavu vladajuće stranke o povlačenju nacrta zakona o 'stanom utjecaju'.

Protivnici prijedloga zakona, uključujući gruzijsku predsjednicu Salome Zourabišvili, koja je rekla da će upotrijebiti pravo veta, usporedili su ga s ruskim zakonom iz 2012., koji je korišten za suzbijanje neslaganja s vlasti.

Gruzijska vlada kaže da je zakon sastavljen po uzoru na američke zakone o stranim agentima koji su na snazi od 1930-ih.

Nacrt zakona razljutio je pristaše gruzijskog članstva u Europskoj uniji, nakon što su dužnosnici EU osudili nacrt zakona i rekli da će zakomplicirati put Gruzije ka pridruživanju bloku.

Europska unija prošle godine odbila je Gruziji dodijeliti status kandidata uz Moldaviju i Ukrajinu, navodeći kao razlog zastoj političkih i pravosudnih reformi.

  • +12
Prosvjed u Gruziji Izvor: Profimedia / Autor: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia