ŽALE SE NA CENZURU

Grupa desničara prosvjedovala ispred HRT-a jer su se ogradili od emisije o Jasenovcu

04.06.2018 u 16:17

Bionic
Reading

Tridesetak prosvjednika okupilo se u ponedjeljak pred Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) na prosvjedu nazvanom 'Stop cenzuri – za pravo na istinu' organiziranom nakon što se javna radiotelevizija prošlog tjedna ogradila od spornih stavova o logoru Jasenovac koje je iznio Igor Vukić u emisiji 'Dobar dan, Hrvatska' te izbrisala snimku te emisije sa svojih mrežnih stranica

Na skupu koji je uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a organizirala Građanska inicijativa Ivo Pilar ponovljene su teze iz poziva na prosvjed kako 'HRT sustavno zatire istinu i manipulira informacijama', te kako javni radioservis 'radi po nalogu velikih stranaka i protiv javnog interesa'.

Prosvjednici su isticali i kako je urednica sporne emisije Karolina Vidović Krišto na udaru prijetnji i javnoga linča, kako se HRT bez ikakvog objašnjenja ogradio od izjava Igora Vukića te da je vodstvo javne radiotelevizije bez ikakvih argumenata sazvalo hitnu sjednicu Programskog vijeća.

Prosvjed 'Stop cenzuri - za pravo na istinu' ispred HRT-a Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Naglasili su i kako se i prozivanjem Vukića i Vidović Krišto napada i na slobodu znanstvenog istraživanja i slobodu govora, što je, kako ističe, u izravnoj suprotnosti s načelima rada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i sa stavovima hrvatske Vlade te da su ti napadi, odnosno postupanje HRT-a i Programskog vijeća 'protudržavni, protuznanstveni i protuljudski'.

'U skladu s hrvatskim Ustavom i zakonima, zaustavite odmah cenzuru koju na HRT provodi dio vrhuške uz potporu kadrova sklonih totalitarnim režima. Zahtijevamo trenutačni prestanak prijetnji novinarima, urednicima i osoblju HRT-a koje se ne slaže s tekovinama totalitarizma', rekla je Zorica Gregurić iz Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u ime prosvjednika ispred HRT-a.

Dodala je i kako zahtijevaju vraćenje vijesti o gostovanju Igora Vukića i snimku emisije na HRT-ovu stranicu, ali i ispriku vodstva HRT-a urednici i političkoj komentatorici Karolini Vidović Krišto.

Na prosvjedu je govorio i Željko Maršić iz Građanske inicijative Ivo Pilar koji je vodstvu HRT-a poručio: 'Gonit ćemo vas istinom, gonit ćemo vas do kraja'. Među prosvjednicima su bili i povjesničar Josip Jurčević, kao i predstavnici udruga hrvatskih dragovoljaca i branitelja.