Grožđe - eliksir mladosti i simbol užitka

Grožđe - eliksir mladosti i simbol užitka

15.09.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Grožđe - eliksir mladosti i simbol užitka

Ako još niste stigli primjetiti - sezona je grožđa. Ova namirnica, koju su nekoć davno proslavili bogovi partijaneri Dioniz i Bakus, simbol je mladosti, užitka, obilja i dobrog života ;).
Ono je istovremeno i jelo i pilo (pretvara se u vino) i zato je grehota propustiti ovaj grožđani boom po tržnicama ili berbu u obližnjem vinogradu.

Grožđe je krcato vitaminima i mineralima (svi vitamini B kompleksa, C vitamin, kalij, fosfor, željezo, magnezij ), dobro za krv, bubrege, tlak, probavu, kožu.
Navodno zbog visokog udjela vitamina, minerala i voćnih kiselina blagotvorno djeluje na kožu i tako, pripadnicama/cima ljudske vrste podaruje svjež i mladenački izgled. Ali to čini grožđe, a ne njegove prerađevine - poput vina, da ne bi došlo do zabune ili pretjerane kozumacije istog ;).

Moja je prateta Micika krivo protumačila dobro djelovanje vina na krv pa ga je davala meni i mojoj sestrični u nepropisnim količinama kad smo bile djevojčice od 5 godina. Imale smo dobru krv, ali se nismo mogle igrati, jer bi nam se vrtilo u glavi pa bismo poslijepodne provele ležeći na kauču u Micikinom stanu u Petrovoj ;).

Nadalje, od grožđa nastaju i grožđice koje većina ljudi ne ljubi u kolačima ili sladoledu. Iako, još uvijek ima dovoljno onih koji ih vole i ne ostavljaju na tanjurima po kućama ili u slastičarnicama! :P

Od njegovih se sjemenki dobiva ulje koje se koristi i u kozmetici i u prehrani. Mirisom daje na vino ili vinski ocat pa je dobar dodatak salatama, a bogato je i E vitaminom i masnim kiselinama pa blagotvorno djeluju na - kožu.

Pronašla sam divan recept u magazinu Dobra hrana, kojega je osmislila moja kolegica Željka Klemenčić i u njemu objedinila ono što se često poslužuje u gostima, restoranima kao predjelo ili snack - grožđe i sir!

Njezina je kreacija savršen spoj slanog i slatkog + pogača.
Kad servirate bobice grožđa i komadiće sira morate priložiti kakve krekere ili focacciu ili komad nekog finog, domaćeg kruha. U ovom slučaju to sve dobijete u jednom i - odjednom!

Slijedi recept;

Pogača s grožđem i sirom

za 4 do 6 osoba

pogača:

malo maslinova ulja
300 g glatkog brašna
pola žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
pola žličice suhog kvasca

sol

mlaka voda (2 dcl)

sadržaj za obogaćivanje pogače

1 dcl crnog vina (Željka je koristila teran, a ja plavac)
1 grozd crnog grožđa (cca. 300 g)
žlica smeđeg šećera
80 g sira s plemenitom plijesni (danish bleu)
100 g sira za ribanje (parmezan)
sol, papar

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Umijesite mekano tijesto dok vam se ne prestane lijepiti po rukama.
Nemojte pretjerivati s brašnom, jer tijesto doista mora ostati vrlo mekano.
Oblikujte kuglu, premažite je maslinovim uljem i prekrijte plastičnom folijom.
Ostavite je oko pola sata na sobnoj temperaturi, a potom i preko noći u hladnjaku.
Tijesto izvadite iz hladnjaka najmanje dva sata prije pečenja.

Vino sa šećerom zagrijte na vatri i pustite da se krčka dok se sasvim ne reducira u sirup. Tijesto za pogaču razmjestite po kalupu za pečenje, premažite maslinovim uljem, prelijte vinskim sirupom, dodajte bobe grožđa i namrvljeni sir s plijesni.
Sve zajedno posolite krupnom solju, svježe mljevenim paprom i sirom za ribanje.
Timijan ili ružmarin možete dodati sada ili nakon pečenja.

Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta. Kad je pogača pečena izvadite je i pustite da se malo ohladi.

Servirajte je dobrom društvu uz kakvo dobro, crno vino i guštajte u druženju i bogatstvu okusa! :9




Grožđe, teran, sir s plemenitom plijesni, timijan ili po Željkinom receptu - ružmarin, timijan je moj dodatak ;)

Foto: Jelena Iva Nikolić
Kuglica tijesta za ...


... pogaču koju je prije pečenja i dodavanja sastojaka važno premazati maslinovim uljem

Foto: Jelena Iva Nikolić
Svega pomalo ... tijesto za pogaču, sir, timijan, krupna sol, grožđe!


Uredno složeno i pripremljeno za odlazak u pećnicu

Foto: Jelena Iva Nikolić
Nakon izlaska iz pećnice i prije serviranja. Aromatično, superukusno i idealno za ispijanje većih količina crnog vina. Zbog toga ovo je jelo preporučljivo papati i posluživati vikendom ;)