šef hrvatske diplomacije

Grlić Radman: Pred nama su brojni izazovi, oni su razlog za 'europskiju' Europu, a ne za povlačenje u sebe

17.07.2020 u 21:41

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak se zauzeo za "europskiju Europu" umjesto "povlačenja u sebe" u vrijeme epidemije koronavirusa, krize multilateralizma i trgovinskih sporova, priopćilo je ministarstvo

Šef hrvatske diplomacije je u njemačkom gradu Hofu sudjelovao na Paneuropskim danima u organizaciji Paneuropske unije, najstarijeg pokreta za ujedinjenje Europe.

U raspravi o izazovima europskog jedinstva u vrijeme pandemije covida-19, kao primjer suradnje naveo je koordinaciju diplomatskih napora za povratak europskih državljana u matične zemlje.

"Pred nama su brojni izazovi, no oni su razlog za "europskiju" Europu, a ne za povlačenje u sebe", rekao je Grlić Radman.

"Europa treba kročiti dalje usprkos izazovima svjetskom miru, krizi multilateralizma i trgovinskim razmiricama. Upravo solidarna i ujedinjena Europa, s čvrstim osloncem na zajedničke demokratske vrijednosti u stanju je prigrliti budućnost", naglasio je. Unatoč tome što se hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. odvijalo u okolnostima bez presedana, ministar velikim uspjehom smatra donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja za Crnu Goru. "Smatramo da je integracija jugoistočne Europe jamstvo dugotrajne europske stabilnosti, te istovremeno naša dužnost i naš interes", rekao je Grlić Radman.

"Trebamo imati otvorena vrata za zemlje jugoistočne Europe koje pretendiraju na članstvo, uz istovremeno ispunjavanje svih kriterija i provedbu potrebnih reformi, što je i potvrđeno na Zagrebačkom sastanku na vrhu", istaknuo je.

Na skupu su bili i potpredsjednik njemačkog parlamenta Hans-Peter Friedrich, bavarski ministar za znanost i umjetnost Bernd Sibler te Manfred Weber, član predsjedništva Konferencije EU-a o budućnosti Europe i predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.