švicarska inicijativa

Grlić Radman i Cassis složili se oko Ukrajine: Pomoći ćemo u razminiranju

12.04.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Ministri vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Švicarske Gordan Grlić Radman i Ignazio Cassis izjavili su u petak u Dubrovniku kako dvije zemlje dijele stav u podršci Ukrajini, posebno u razminiranju i osudi ruske agresije

Grlić Radman pozdravio je švicarsku inicijativu za organizaciju mirovne konferencije u lipnju i konferencije o razminiranju u listopadu.

„Razminiranje je preduvjet obnove zemlje, a tu Hrvatska ima veliko iskustvo. Švicarska je bila i zemlja partner na 20. međunarodnom simpoziju o razminiranju u Cavtatu”, rekao je ministar.

Dodao je da je objema zemljama u interesu stabilnost zapadnog Balkana, posebno kroz otvaranje pristupnih pregovora, za što se Hrvatska snažno založila.

Naglasio je kako dvije zemlje odnos temelje na suradnji u mnogim područjima, a spomenuo je i povijesnu poveznicu u dubrovačkom dominikancu Ivanu Stojkoviću, teologu i diplomatu koji je živio u Baselu, uz još niz drugih, od Matije Vlačića Ilirika do dva Nobelovca Ružičke i Preloga.

"Svake godine bilježimo rast dolazaka švicarskih turista. Lani ih je u Hrvatskoj bilo oko 300 tisuća, a Dubrovnik im je omiljena destinacija”, rekao je Grlić Radman.

  • +16
Susret ministra Gordana Grlića Radmana s ministrom vanjskih poslova Švicarske Ignaziom Cassisom Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ignazio Cassis istaknuo je kako su obje zemlje jako angažirane u razminiranju Ukrajine i pripremi zemlje za obnovu. „Tu Hrvatska ima golemo iskustvo. Uz to, planiramo međunarodnu konferenciju šefova vlada ne samo zapadnih zemalja, već i šire, kako bismo započeli mirovni proces. Nema magičnog štapića i ne očekujem potpisani sporazum, ali će to biti početak", rekao je.

"U jednom trenutku trebat ćemo uključiti i Rusiju, jer mir nije moguć bez Rusije. To je velik izazov, u čemu imamo hrvatsku podršku”, izjavio je Cassis.