klimatska aktivistica

Greta Thunberg 17. rođendan provodi ispred švedskog parlamenta

03.01.2020 u 11:36

Bionic
Reading

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u petak je napunila 17 godina i ponovno stala ispred švedskog parlamenta s transparentom 'School Strike 4 Climate' ('Školski štrajk za klimu')

'Štrajk za klimu, 72. tjedan', tvitala je Thunberg i objavila fotografiju sebe s ručno oslikanim transparentom 'School Strike 4 Climate'. Greta Thunberg započela je štrajk u kolovozu 2018.

Škole u švedskom glavnom gradu u petak su još uvijek zatvorene zbog božićnih blagdana. Greta se vratila u Švedsku nakon četiri i pol mjeseca izbivanja.

Thunberg je govorila na sastancima o klimi od Švicarske do New Yorka, a nedavno je sudjelovala na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu te na skupu u Torinu u Italiji.

U prosincu ju je časopis Time proglasio osobom godine zbog uloge u stvaranju globalnog pokreta o klimatskim promjenama izbivanjem iz škole petkom. Thunberg ne leti iz ekoloških razloga, a iza nje su dva transatlantska putovanja u 2019.

Greta je govorila na UN-ovom klimatskom samitu u New Yorku, sudjelovala je na susretima u Montrealu u Kanadi i putovala je diljem Sjedinjenih Država.

Madrid je bio domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama nakon što je Čile otkazao organizaciju konferencije zbog nemira u toj južnoameričkoj zemlji.